A francia, német és spanyol gazdasági termelés legfrissebb adatai „elég biztatók”, és megerősítik az Európai Központi Bank (EKB) várakozásait – mondta Christine Lagarde, az EKB elnöke a vasárnap megjelent interjújában.

Governing Council meeting with interest rate decision16 June 2023, Hesse, Frankfurt/Main: Christine Lagarde, President of the European Central Bank (ECB) speaks at the press conference on the previous Council meeting. Photo: Boris Roessler/dpa (Photo by BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Az EKB vezetője a Le Figaro című francia lapnak azt is elmondta, hogy ezek az adatok alátámasztják az idei 0,9 százalékos GDP-növekedési forgatókönyvet az euróövezetben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kamatemelési ciklus szeptemberben véget ér, mint mondta, az is előfordulhat, hogy szünteltetik a kamatemeléseket, de az is, hogy még lesz újabb emelés. 

Az EKB irányadó kamatait megfelelő szinen kell meghatározni ahhoz, hogy korlátozó hatást gyakoroljanak mindaddig, amíg az kellő időben visszaáll a 2 százalékos középtávú célhoz. „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az inflációt kellő időben visszahozzuk a célunkhoz, és ehhez olyan politikára van szükség, amely kellően korlátozó szintre és időtartamra vonatkozik” – fejtette ki Lagarde. Hozzátette: céljuk az infláció csökkentése, fő feladatuk pedig az árstabilitás középtávú fenntartása.

Lagarde biztatónak nevezte Franciaország, Németország és Spanyolország második negyedéves GDP-adatai. Mint mondta, mivel az energiaárak egy éve esnek, itt az ideje, hogy az államok megvonják az olykor meglehetősen széles rezsitámogatást, és visszatérjenek a kevésbé expanzív fiskális politikához.