Júniusban a várakozásokat meghaladó, három éve a legnagyobb mértékben csökkentek a nagykereskedelmi árak Németországban, elsősorban az olajtermékek árcsökkenésének köszönhetően. A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése alapján júniusban 2,9 százalékkal estek a nagykereskedelmi árak az egy évvel korábbihoz képest, nagyobb mértékben a várt 1,2 százaléknál és a májusi 2,6 százalékos csökkenésnél.

Business,Man,Counting,Money.,Rich,Male,Hands,Holds,And,Count
business man counting money. rich male hands holds and count cash banknotes of 50 euros bills or notes currency in front of a laptop. banner. flare
Fotó: Shutterstock

A júniusi 2,9 százalék a nagykereskedelmi árak legnagyobb éves visszaesése a 2020. júniusi 3,3 százalékos érték óta.

Januárban még 10,6 százalékkal álltak a nagykereskedelmi árak az egy évvel korábbi felett Németországban, majd a növekedés mértéke fokozatosan mérséklődött. Tavaly még minden hónapban két számjegyű százalékkal álltak a nagykereskedelmi árak az egy évvel korábbi felett. Ezen belül a kőolajtermékek ára 60-70 százalékos éves emelkedést is elért. 

Az előző havihoz képest 0,2 százalékkal csökkentek a nagykereskedelmi árak júniusban. A nagykereskedelmi árak júniusi éves mérséklődéséhez az olajtermékek árcsökkenése járult hozzá a legnagyobb mértékben.

A kőolajtermékek nagykereskedelmi ára júniusban az egy évvel korábbihoz képest 22,7 százalékkal esett, az előző havihoz képest viszont 1,3 százalékkal emelkedett. 

A hulladék alapanyagok ára 31,7 százalékkal, a gabona, nyersdohány, vetőmagok és takarmányok nagykereskedelmi ára 28,4 százalékkal, az ércek, fémek és félkész fémtermékek ára 20,8 százalékkal csökkent éves bázison.

Emelkedett viszont a gyümölcsök, a zöldségek és a burgonya ára, 29,2 százalékkal, az előző havihoz képest pedig 5,2 százalékkal. Az élő állatok ára 20,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest és 1,4 százalékkal a májusihoz képest. Az építőanyagok és ásványi anyagból készült építőelemek nagykereskedelmi ára 7,7 százalékkal nőtt éves bázison és 0,4 százalékkal csökkent havi bázison.