Nemzetközi gazdaság

Ömlik a pénz Kijevbe: hatalmas nemzetközi tartalékokat halmozott fel az ukrán jegybank

Az ország fennállása óta soha nem volt ilyen magas az ukrán jegybank tartaléka. Júniusban többek között az EU, az USA és a Világbank is küldött pénz Kijevnek.

Az Ukrán Nemzeti Bank nemzetközi tartalékai rekordmagasra emelkedtek, jelenleg mintegy 39 milliárd dollárt tesznek ki – számolt be a kárpátaljai Kárpáti Igaz Szó hírportál.

Background,From,Dollar,Packs,,A,Big,Pile,Of,100-dollar,Banknote
Fotó: Shutterstock

Andrij Pisnij, az ukrán jegybank elnöke a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a nemzeti pénzintézet nemzetközi tartaléka megközelítőleg 39 milliárd dollárra rúgott. A jegybankár szerint ekkora összeggel fennállása óta még sohasem rendelkezett a központi pénzintézet.

Pisnij tájékoztatása szerint júniusban az Európai Uniótól 1,6 milliárd dollár, az Amerikai Egyesült Államoktól 1,2 milliárd dollár, a Világbanktól 69,1 millió dollár, Finnországtól pedig 15 millió dollár érkezett. A jegybankelnök arra is kitért, hogy nemrég megérkezett a Nemzetközi Valutaalap támogatásának második részlete is, amely 886 millió dollárt tesz ki.

Ez azt jelenti, hogy az Ukrán Nemzeti Bank továbbra is biztosítani tudja az ország pénzügyi stabilitását

– jelentette ki Andrij Pisnij.

Megállapodott az Európai Tanács és az Európai Parlament a lőszergyártás felfuttatásáról

Előzetes megállapodás született az Európai Tanács elnöksége és az Európai Parlament képviselői között a kontinens lőszergyártásának felpörgetését célzó javaslatról. Az egyezség 500 millió eurónyi forrást nyit meg az uniós költségvetésből, hogy segítse a gyártási kapacitások bővítését, főként a tüzérségi lőszerek és rakéták területén.

 

 

Ukrán Nemzeti Bank nemzetközi tartalék rekordmagas
Kapcsolódó cikkek