Oroszország a 2022 júliusától 2023 júniusáig tartó mezőgazdasági évben 60 millió tonna gabonát exportált, a kivitel értéke tavaly év végéig elérte a 41 milliárd dollárt – jelentette ki Dmitrij Patrusev mezőgazdasági miniszter egy sajtótájékoztatón a TASSZ kérdésére reagálva. Az orosz gabona legnagyobb importőrének Egyiptom számít 11,92 millió tonnával, majd Törökország 10,25 millió tonnával és Algéria 3,26 millió tonna gabonával.

Harvesting wheat with combine harvesters in the Orenburg region, RussiaORENBURG, RUSSIA - AUGUST 31: Farmers work with combine harvesters at a wheat field during harvesting season in the Orenburg region, Russia on August 31, 2022. Farmers of the Ural region received a large amount of wheat harvest due to the dry climate in the southern regions as it allows harvest even at nights without dew. Aleksander Murzyak / Anadolu Agency (Photo by Aleksander Murzyak / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

A tárcavezető szerint a júliussal kezdődött folyó mezőgazdasági évben a kivitel 50-55 millió tonna körül alakul. Az ország a 2021–2022-es mezőgazdasági évben 38,1 millió tonna gabonát exportált. A politikus szavai egybevágnak az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) adataival: az USDA szerint az eurázsiai ország 45 millió tonna búzát exportált a 2022. júliustól 2023. februárig tartó pénzügyi évben, amivel rekordot döntött. Az amerikai minisztérium ebbe nem számolta bele a Krím félszigetről és a kelet-ukrajnai területekről származó termést.

Szárazföldi útvonalakon Kazahsztánba ugrott meg a kivitel: ugyan a közép-ázsiai országnak egyre jelentősebb a saját termelése, de a feldolgozóipara az olcsóbb orosz búzát preferálja. Napraforgóolajból Moszkva exportja elérte a 4 millió tonnát, a legnagyobb piacának Kína, Törökország és Egyiptom számít, míg napraforgódarából Törökország és Fehéroroszország vásárolja a legtöbbet. A javuló hozamok a technológiai fejlődéssel és a klímaváltozással járó termőterület-bővüléssel magyarázhatók.

Moszkva az agrárexporttal törne ki a szankciós béklyóból

A globális felmelegedés hatása Szibériában erősen érződik. Ha az örök fagyövezetből akár néhány tízezer négyzetkilométernyi tundra is kikerül, mezőgazdasági művelésre alkalmassá válik, ezzel érezhetően tovább javulnak az oroszok esélyei. A szibériai szűzföldek termőképessége jobb, mint a kimerített francia, holland, német földeké, amelyek egy részén legalább egy évezred óta folyhat mezőgazdasági termelés.