Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi rendezvényen azt mondta: támogatja a képzett munkaerő bevándorlását az országba . A francia határhoz közeli Rheinstettenben tartott eseményen Scholz megjegyezte: 15-20 évvel korábban számos német tartományban magas volt a de mára ez megváltozott. Az aktív korosztályból sokan fognak visszavonulni a következő években, ezért ügyelni kell arra, hogy ne alakuljon ki munkaerőhiány – tette hozzá.

Press conference tax estimate with Olaf Scholz
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A német vezető kiemelte: a kormány ennek megakadályozásán dolgozik az oktatás és a szakképzés megerősítésével és a gyermekgondozási szolgáltatások javításával, ám ez önmagában nem lesz elegendő, és szükség lesz a szakképzett külföldi munkaerőre. A német gazdasági élet nem azt kérdezi, hogy honnan jönnek az emberek, hanem azt, hogy mit tudnak nyújtani, és mit tudnak elérni – szögezte le. „Országunknak pontosan erre a hozzáállásra van szüksége” – mondta Scholz. 

Aláhúzta: a berlini kormány éppen most dolgozza ki talán a világ legmodernebb munkavállalói bevándorlási törvényét, amely a nagyobb és a közepes cégeknek is hasznára lesz. „Minden okunk megvan arra, hogy beleszeressünk a jövőbe” – hangsúlyozta a kancellár, hozzáfűzve, hogy szerinte a kétkedők és a migrációt ellenzők tévednek.