Javul a hangulat a német munkaerőpiacon: a szövetségi munkaügyi hivatal kutatóintézete, a nürnbergi Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung (IAB) hétfőn közzétett barométere februárban 0,4 ponttal, 103,3 pontra emelkedett. A növekedés negyedik egymást követő hónapja tart.

Geothermal drilling in Frankfurt/Main
13 December 2022, Hessen, Frankfurt/Main: Workers are busy at the large machine at a geothermal borehole at Frankfurt's Rebstockbad. Previous investigations in the Frankfurt urban area had shown that temperatures in the region of 40 degrees could possibly be found at a depth of 800 meters. To determine the actual potential, the ground has been explored since the beginning of November. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Egyre fényesebbek a német munkaerőpiaci kilátások.
Fotó: Frank Rumpenhorst

A munkaerőpiaci barométer foglalkoztatási összetevője februárban kismértékben, 0,1 ponttal emelkedett. Ezzel 104,9 ponton áll, ami továbbra is erős foglalkoztatási növekedést jelez, mint minden száz pont fölötti adat.
„Egyre ragyogóbbak a német kilátásai” – összegezte az eredményt a Reuters tudósítása szerint Enzo Weber, az IAB előrejelzésekkel foglalkozó vezetője. Weber elmondta azt is, hogy a havi mutatók a munkaközvetítő cégek adatain alapulnak, és ezek a vállalatok „egyre optimistábbak a jövőt illetően”.
A munkanélküliségi előrejelzés összetevője jelentősen, 0,8 ponttal, 101,8 pontra emelkedett, ami a csökkenését jelzi. Weber ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy 

az ukrán menekültek regisztrálása miatt tavaly átmenetileg nőtt a munkanélküliség, de fokozatos munkába állásukkal most visszaesik.

A németek európai társaiknál jóval kevésbé aggódnak a munkanélküliség miatt.
Fotó: Odd Andersen

A munkanélküliségi ráta maradt a decemberi 5,5 százalékos szinten januárban is Európa legnagyobb gazdaságában, és a munkaerőpiac erősségét jól mutatja, hogy egy múlt havi felmérés szerint a németek negyede nem fél, hogy elveszíti az állását, amivel messze kitűnnek az európaiak közül, mert a spanyoloknak például csak a 3, az olaszoknak pedig az 5 százaléka nem aggódik amiatt, hogy munkanélkülivé válik.
Februárban egyébként az AIB európai munkaerőpiaci barométere is emelkedett, 101,1 ponton állt, 0,6 ponttal magasabban, mint januárban. 

Az év eleje óta az európai munkaerőpiacok kilátásai is egyértelműen javultak

– hangsúlyozta a kutató, mivel az index immár az egymást követő második hónapban emelkedik.