Nyolc napon át sztrájkolnának a Gatwick repülőtér dolgozói július végén és augusztus elején, az év egyik legforgalmasabb időszakában. A munkabeszüntetések miatt több százezer utas járatát törölhetik. A Cirium légiforgalmi elemzőcég szerint a sztrájk napjain 4410 járat 880 ezer utasa indul(na) a Londontól 48 kilométerre található reptérről.

Commercial,Airplane,Landing,At,London,Gatwick,Airport,3d,Rendering
A Gatwick repülőtéren sztrájk miatt fennakadások lehetnek a nyár közepén.
Fotó: Shutterstock

A reptér kulcsfontosságú szerepet játszik a mediterrán tengerpart elérésében. A Gatwicket Európa legnagyobb légitársaságai közül többen is használják, például az EasyJet, a TUI és a British Airways.

A Unite szakszervezet mintegy 950 gatwicki dolgozó részvételére számít a földi kiszolgálószemélyzet köréből a július 28.–augusztus 1., valamint augusztus 4–8. közötti akcióban.

A munkavállalók magasabb fizetésért sztrájkolnának, ezzel akarnak nyomást gyakorolni a légitársaságokra, valamint a földi kiszolgálócégekre, mint a Menzies Aviation és a DHL Services.

Phil Lloyd, a Menzies Aviation munkatársa elmondta, hogy tavaly 10 százalékkal emelték a fizetéseket, most pedig 11 százalékot ajánlottak, de a szakszervezet ezt elutasította. Eközben július elején a szakszervezeti biztonsági személyzet 16 százalékos fizetésemelésről állapodott meg a munkáltatójával – írja a BBC.

A Unite rávilágított, hogy a legtöbb dolgozó a megterhelő munka fejében még 12 fontot sem keres óránként. A járvány idején a gatwicki repülőtéren sokakat elbocsátottak, sőt a megmaradt alkalmazottaknak csökkentették a fizetését, pedig kulcsszerepük van a biztonságos üzemeltetésben.

Tekintettel a szervezett fellépés mértékére, a fennakadások, a késések és a járattörlések elkerülhetetlenek a repülőtéren

– közölte a Unite. A Gatwick különböző forgatókönyvekkel készül az eseményekre. 

Nagy-Britannia legforgalmasabb csomópontja, a Heathrow repülőtér júniusban kötött megállapodást a biztonsági dolgozókkal, elkerülve a Unite által szervezett sztrájkot – emlékeztetett a Reuters

A lehetséges brit sztrájk csak tetézi az európai fennakadásokat. Az ukrajnai háború miatt sűrűbb a forgalom a légtérben, az utazók megnövekedett számához képest kevésnek bizonyul a személyzet, és az irányítók több helyen is sztrájkolnak. Emiatt légi irányítási problémák léptek fel Európa-szerte. A légi forgalmi irányítás fennakadásaira hivatkozva az EasyJet már hétfőn közölte, hogy 2 százalékkal csökkenti nyári járatainak számát.

Míg Olaszországban a légi irányítók, Belgiumban a pilóták sztrájkolnak a hét végén, a Ryanair szerint várhatóan járatokat törölnek.