A rubel csütörtökön gyengült, és egy szűk sávban, 90 közelében kereskedett a dollárral szemben, mivel nem tudta kihasználni a magasabb olajárakat és az exportőrök hó végi adófizetésre való felkészülését, hogy jelentős nyereséget könyvelhessen el – írta a Reuters.

Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

A rubel az idén az csökkenésével és az fellendülésével gyengült, de július elején több mint 15 havi mélypontra esett a Wagner zsoldoscsoport lázadása során.

Az orosz jegybank múlt heti, a vártnál magasabb, 100 bázispontos kamatemelése – 8,5 százalékra – csak korlátozott hatással volt a valutára, de a magasabb kamatok vonzóbbá teszik az orosz eszközökbe való befektetéseket.

A rubel megpróbál túljutni a 90-en a dollárral szemben, és azt stabilan megtartani. Ha áttöri ezt a határt, akkor felgyorsulhat a valuta erősödése

– mondta Alekszej Antonov, az Alor Broker munkatársa. Ezt támogathatják a július 28-án esedékes adók, amelyekből az exportőrök általában devizabevételeket konvertálnak a helyi kötelezettségek teljesítésére, erősíthetik a rubel árfolyamát.

A rubel-dollár árfolyam 1 éves

 

A rubelalapú MOEX orosz index 0,7 százalékkal, 2991 ponton állt, ami a legerősebb érték a tavaly februári ukrajnai invázió kezdete óta. Néhány nagyvállalat, amely júniusban és júliusban bejelentette az osztalékfizetések újraindítását, támogatta az indexet, de az továbbra is jóval a 2021 végén elért 4 ezer pont feletti rekordmagas értékek alatt marad.

A 3 ezres magasságok bevétele nagy áttörést jelenthet. A piacnak azonban határozottnak kell lennie, mert ha ismét megbotlik, akkor a hét végén komolyan visszahúzódhat

– olvasható a Sinara Investment Bank közleményében.

A VTB részvényei 5,4 százalékkal erősödtek, miután a bank megemelte a hitelezési előrejelzéseket, és közölte, hogy az idén rekordnyereséget ér el. A moszkvai technológiai óriás Yandex részvényei stabilan álltak, miután a vállalat nyereségcsökkenésről számolt be.

A dollárban denominált RTS index 0,2 százalékos emelkedéssel, 1041,1 ponton állt, amellyel több mint egy hónapja a legmagasabb értéket érte el.