Tavaly március végén látott szintekre gyengült az orosz rubel az amerikai dollárral szemben. Már Prigozsin lázadásának híre megrendítette a rubelt, különösen, a Wagner szombati nagy menetelése idején, amikor váratlanul gyorsan közelítettek Moszkvához, s a fővárosból menekülő oroszok szinte széttépték a kriptopiacot, s minden mozdítható rubelt a dollárhoz kötött stabil coinra váltottak. 

Russian,Ruble,Money,Vs,Us,Dollar,,Ruble,Banknote,Is,On
Fotó: Shutterstock

Hétfőn már 86 rubelnél is többet kellett adni egy dollárért. A következő napokban azonban 84 közelébe csillapodott a dollár-rubel árfolyam. Ám ennek hátterében az állhat, hogy 

szerdáig kellett a havi adófizetést teljesíteniük az orosz exportőröknek, vagyis kedden és szerdán szezonálisan vették a rubelt a vállalatok. 

Most azonban épp ellentétes mozgást látunk, elillant a vállalati rubelkereslet, amely minden hónap végén csak pár napig támasztja az orosz devizát. Sőt, újra előtérbe kerültek a belpolitikai kockázatok.

A rubel tovább szakad, s a dollár-rubel grafikonon immár a 90-es lélektani szint került képbe

– írta a befektetőknek pénteken a moszkvai Alor Broker. 

Az orosz devizapiacot rengeteg belső tilalom sújtja az ukrajnai háború kitörése óta, továbbá a nyugati bankrendszertől is el van vágva a rubel jegyzése, ezért a technikai elemzés csak nagyon korlátozottan használható

– hívta fel a figyelmet Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője.   

 

 

A dollár-rubel péntek délelőtt 88,1 közelébe süllyedt, de kora reggel 88,7 közelébe is felszúrt a jegyzés, s ezzel 2022. március 29 óta a leggyengébb szintet mutatta. Az euró-rubel 95,74-nél is járt, míg a jüan-rubel 12,13-ig kúszott.  

Elemzők szerint, Prigozsin távozása és a Wagner visszavonulása után is óriási a belpolitikai bizonytalanság. Rengeteg kérdés merült fel Putyin elnök hatalmának stabilitásával kapcsolatban. Nem tudni, hogy milyen mélységben kerül sor leszámolásokra a katonai és a politikai vezetésben, miután letartóztatták az orosz hadsereg korábbi főparancsnokát.    

Feltűnő, hogy a rubel annak ellenére sem tudott magához térni, hogy az Oroszország fő exportcikke, az olaj jegyzése a hét közepi, 72 dollár alatti szintekről visszatért 74 dollár fölé.