Dühösen és csalódottan reagáltak az 1994-es ruandai népirtás túlélőinek szervezetei a hágai székhelyű nemzetközi törvényszék fellebbviteli kamarájának azon döntésére, amely szerint idős kora és demenciája miatt nem állítható bíróság elé az agg Félicien Kabuga, az események feltételezett finanszírozója.

Wide angle view of the Peace Palace (Dutch: 'Vredespaleis') in the city of The Hague. An administrative building international law where various legal organisations are housed.
A hágai Nemzetközi Bíróság nem foglalkozik a ruandai népirtás egyik feltételezett finanszírozójának felelősségre vonásával, mivel a férfi demenciában szenved.
Fotó: Shutterstock

A hétfői döntéssel az ENSZ bírósága elutasította az ügyészség indítványát Kabuga perképességének felülvizsgálatára. A bíróság első fokon június elején hozott döntést arról, hogy a vádlott nem állítható bíróság elé, továbbá úgy döntött, hogy a férfi bűnösségének megállapítására a részvétele nélkül folytatják az eljárást. Ennek végén azonban nem szabtak ki büntetést. A védelem fellebbezett az eljárás ilyen folytatása ellen, a bíróság pedig igazat adott az ügyvédeknek; mondván, tisztességes pert csak akkor lehet lefolytatni, ha „teljeskörűen tiszteletben tartják a vádlott jogait”. A bíróság is arra a megállapításra jutott, hogy egy ilyen ítélet az áldozatok és a túlélők számára is csalódást jelentene.

A döntés, amely Kabuga szabadon engedéséhez vezethet, „szándékosan feltépi a népirtás túlélőinek mély sebeit” – reagált a fellebbviteli kamara döntésére Naphtali Ahishakiye, a túlélők ernyőszervezetének (IBUKA) vezetője kedden.  „A túlélők elmondhatatlanul dühösek és csalódottak” – mondta az érdekképviselő, aki egyúttal bejelentette, hogy

a túlélőket képviselő szervezetek megszakítanak minden kapcsolatot a hágai törvényszékkel.

Ki az a feltételezett ruandai népirtó, aki miatt kenyértörésre került sor a hágai Nemzetközi Bíróság és a túlélők között?

Egykori üzletember, akit 2020-ban Párizsban fogtak el mintegy három évtizedes bujkálás után. A törvényszék azzal vádolta, hogy pénzelte és fegyverekkel – a többi között bozótvágó késekkel – látta el az annak idején a Ruandában mintegy 800 ezer embert meggyilkoló hutu milíciákat.

This screengrab taken from handout video footage released by The Mechanism for International Criminal Tribunals (MICT) on September 29, 2022, shows Felicien Kabuga, an alleged financier of the 1994 genocide in Rwanda, at a hearing in The Hague, on August 18, 2022, where he is facing charges of genocide and crimes against humanity. Rwandan tycoon Felicien Kabuga played a "substantial" role in the 1994 genocide that shocked the world, prosecutors said at the opening of his trial in The Hague. Once one of Rwanda's richest men, the 87-year-old Kabuga used his vast wealth to set up hate media that urged ethnic Hutus to kill rival Tutsi "snakes" and supplied the murderous Interahamwe militia with machetes, the prosecution said. (Photo by Handout / MICT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/MICT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Félicien Kabuga, aki az ügyészség szerint a ruandai népirtás egyik finanszírozója lehetett.
Fotó: AFP

A férfi pontos életkora nem állapítható meg, a 80-as évei végén vagy a 90-es évei elején jár. Kabuga első bírósági meghallgatásán koholmányoknak nevezte a vádakat – közölte az MTI.

Nem csak a mozivásznon van happy end: szabadon engedték a Hotel Ruanda című film ihletőjét

Paul Rusesabagina megúszta a hosszú börtönbüntetést. A Hotel Ruanda a szállodaigazgató 1994-es hőstetteit filmesítette meg.