Az idei év második negyedévében 8,4 százalékkal emelkedett a csődbejelentések száma az Európai Unióban az előző negyedévhez képest, míg az eurózónában 9 százalékos volt a növekedés. Ehhez fontos hozzátenni, hogy a legfrissebb német adatokat nem tartalmazza az Eurostat statisztikája. Az április–júniusi időszakban a felszámolás alatt álló cégek száma már a hatodik egymást követő negyedévben nőtt a blokkban, és elérte a legmagasabb szintet az adatgyűjtés 2015-ös kezdete óta.

A sign of Credit Suisse bank is seen in Bern on March 19, 2023. UBS was up against the clock on March 19, 2023 in talks to finalise a mammoth takeover of its troubled rival Swiss bank Credit Suisse and reassure investors before the markets reopen. Switzerland's biggest bank UBS is being urged by the authorities to get a deal over the line in a bid to avoid a wave of contagious panic on the markets Monday, according to several media reports. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Idén a svájci óriásbank, a Credit Suisse csődjétől volt hangos a kontinens.
Fotó: AFP

Az statisztikai hivatala szerint minden iparágban növekvő tendenciát mutat a csődök száma, de főleg a szálláshely és a vendéglátás ágazatát érinti: a szegmensben 23,9 százalékkal ugrott meg a csődeljárást jelentő vállalatok száma negyedéves szinten. A szállítás és raktározás ágazatban 15,2 százalékkal több cég szűnt meg, míg az oktatás, egészségügy és szociális tevékenységek területén 10,1 százalékos volt a növekedés. 

A koronavírus-járvány előtti, 2019-es negyedik negyedévhez képest 2023 második negyedévében a gazdaság legtöbb ágazatában magasabb volt a csődbejelentések száma, például a szálláshely és a vendéglátás területén 82,5 százalékkal nőtt. 

Országokra lebontva Magyarországon 40 százalékkal több vállalkozás szűnt meg ebben a fél évben az előző negyedévhez képest, 

míg Lettországban 24,8 százalékos, Észtországban 24,6 százalékos, Spanyolországban 19,9 százalékos volt az emelkedés.

A csődbejelentések számában a legnagyobb mérséklődést Cipruson (48,5  százalék), Horvátországban (23,6  százalék) és Dániában (15,9  százalék) regisztrálták. Az új vállalkozások bejegyzése kismértékben, 0,6 százalékkal csökkent az április–júniusi időszakban az unióban negyedéves szinten, míg az eurózónában 1,1 százalékos volt a növekedés. A legnagyobb mértékben, 11,3 százalékkal Lengyelországban esett vissza a cégek regisztrációja, Bulgáriában 9,1 százalékos, Dániában 9 százalékos volt a zsugorodás.

Az összeomlás szélén a brit Wilko üzletlánc, több mint tízezer ember veszítheti el a munkáját

A  háztartási kellékeket árusító brit üzletlánc, a Wilkinson közölte, hogy nem sikerült a tőkebevonás, így a vállalat nem rendelkezik megfelelő likviditással. A Wilko az egyik első nagy áldozata az Egyesült Királyságban a kamatemelési ciklus okozta nehezebb gazdasági helyzetnek. A kamatlábak emelkedése és a magas miatti megszorítások ellenére a legtöbb kiskereskedelmi lánc képes volt a felszínen maradni, a cég eddig az egyetlen kivétel.