Hiába kapott ajánlatokat a feltőkésítésre a brit Wilkinson kiskereskedelmi lánc, nem sikerült a szükséges likviditást biztosítani a cég további működéséhez.

Sunderland,/,Great,Britain,-,February,19,,2019:,Exterior,Shot
Sunderland / Great Britain - February 19, 2019: Exterior shot of Wilko Store showing company name, signageand logo.
Fotó: Shutterstock

A Wilko diszkontboltok bezárása körülbelül 12 ezer állást veszélyeztet.

A háztartási kellékeket áruló üzletlánc közleményében azt írta, hogy miután nem kaptak megfelelő ajánlatot a likviditásuk biztosítására, azt tervezik, hogy beadják a kérelmet egy csődfelügyelő kijelölésére – írta meg a Sky News.

A Wilkónak nagyjából 400 üzlete van szerte az Egyesült Királyságban.

Továbbra is folytatjuk a megbeszéléseket az érdekelt felekkel annak érdekében, hogy olyan ajánlatot kaphassunk, amely megmenti a vállalatot

– mondta a Wilko vezérigazgatója, Mark Jackson. Hozzátette, hogy továbbra is bízik abban, hogy a működésük átszervezésével és költségmegtakarításokkal képesek lesznek ismét nyereséget termelni.

A magas miatt megugrott a brit államadósság utáni kamatteher

A Fitch előrejelzése szerint a brit államkincstár az idén az államháztartási bevételek több mint 10 százalékát fordíthatja kamatfizetési kötelezettségre, amivel listavezető lehet a magas jövedelmű országok között.

A Wilko az egyik első nagy áldozata az Egyesült Királyságban a kamatemelési ciklus okozta nehezebb gazdasági helyzetnek. A kamatlábak emelkedése és a magas infláció miatti megszorítások ellenére a legtöbb kiskereskedelmi lánc képes volt a felszínen maradni. A Wilko kivételnek számít.

A céget a Homebase-t birtokló befektetői kör, a Hilco mentheti meg, amely több millió fontot fordítana a Wilko megsegítésére.

A Hilco júliusban beleegyezett abba, hogy módosítsák a hitelkeret feltételeit, hogy ezzel a Wilko nagyobb finanszírozáshoz juthasson, azonban az üzletlánc azóta is pénzszűkében van.