A hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja – melyhez a múlt hónapban a színészek is csatlakoztak – már több mint 100 napja tart, és egyelőre nem látszik, hogy közelednének az álláspontok a stúdiók és a dolgozók között. A Cal State Northridge professzora, Todd Holmes szerint azonban a munkabeszüntetés már eddig is legalább 3 milliárd dolláros veszteséget okozott, no nem a stúdióknak, hanem Kalifornia gazdaságának.

Holmes erre az eredményre a legutóbbi, 2007-es írósztrájk adatai alapján jutott, mely a Milken Institute számításai szerint 2,1 milliárd dolláros veszteséget és 37 700 elvesztett állást okozott. A professzor ezeket az adatokat finomította az és más faktorok figyelembevételével, ám könnyen lehet, hogy így is alulbecsülte a kárt.

Members of the Writers Guild of America and the Screen Actors Guild walk the picket line outside of Universal Studio, in Burbank, California, on August 4, 2023. Tens of thousands of Hollywood actors went on strike at midnight July 13, 2023, effectively bringing the giant movie and television business to a halt as they join writers in the first industry-wide walkout for 63 years. (Photo by VALERIE MACON / AFP)
Fotó: Valerie Macon / AFP

Noha a sztrájk a stúdiókra kíván nyomást gyakorolni, a veszteségek jelentős részét más, a szórakoztatóiparhoz szorosan vagy épp lazábban köthető szereplők szenvedik el, legyen szó a díszlettervezőkről, a stúdiók közelében található éttermekről, a cateringcégekről, a sofőrökről vagy épp a virágárusokról. Az UCLA professzora, Lee Ohanian a CNBC-nek elmondta, hogy a szórakoztatóipari és az ahhoz kapcsolódó állások a Los Angeles-i térség jövedelmeinek közel 20 százalékát adják.

Kalifornia egészében pedig az állások 5 százaléka, 700 ezer köthető a szórakoztatóiparhoz, ráadásul a sztrájkok nyomán kieső bérek miatt sokan elhalasztják a nagyobb vásárlásaikat is, ami további gondokat okoz.

Azt, hogy a munkabeszüntetés meddig fog tartani, egyelőre nem tudni, de nem látszik, hogy közelednének egymáshoz az álláspontok, így könnyen lehet, hogy a 15. hete tartó sztrájk a leghosszabb lesz Hollywood történetében. Ezt a rekordot egyébként egy 1988-as, 22 hétig tartó akció tartja, míg egy 1960-as sztrájk 21 hétig tartott. Ez utóbbi volt az utolsó alkalom, amikor a forgatókönyvírók és a színészek együtt sztrájkoltak. 

A mostani sztrájk október közepén döntené meg ezeket a rekordokat. 

Holmes szerint októberre a Kalifornia gazdasága által elszenvedett károk akár a 4-5 milliárd dollárt is elérhetik.

Pénteken ugyan a sztrájk kezdete óta először tárgyalóasztalhoz ültek az írószakszervezet és a stúdiók képviselői, ám nem tudtak dűlőre jutni a sorozatokhoz szükséges minimális létszám és a foglalkoztatás minimális idejének kérdésében sem. Ráadásul a forgatókönyvírók azt is szerették volna elérni, hogy megállapodás esetén is folytathassák a sztrájkot, egészen addig, amíg a stúdiók nem jutnak dűlőre a színészekkel is.

A megállapodást az is nehezíti, hogy a stúdiók szervezetében több olyan céget is találni – mint az Apple vagy az Amazon –, amelyek üzletének a filmgyártás csak kis részét teszi ki, így számukra az egyezség nem különösebben sürgős. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Los Angeles polgármestere, Karen Bass, vagy Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom számára egyaránt fontosak a szakszervezeti tagok szavazatai, ugyanakkor mind a kettejük adományozói között megtalálhatók a stúdiók vezetői is.

A párhuzamosan futó sztrájkok hatására csütörtökön az Emmy-díj szervezői közölték, hogy négy hónappal elhalasztják a díjátadót.