Miután a hollywoodi stúdiók nem tudtak megállapodni a legnagyobb amerikai színészszakszervezettel, a SAG-AFTRA-val, a sztrájk teljesen megbénította a filmgyártást. A színészek és az írók a streamingplatformok terjedése miatti többletmunka és a mesterséges intelligencia jelentette veszélyek miatt függesztették fel a munkát.

Members of the Writers Guild of America and the Screen Actors Guild walk a picket line outside NBC Universal in New York City on July 14, 2023. Tens of thousands of Hollywood actors went on strike at midnight July 13, 2023, effectively bringing the giant movie and television business to a halt as they join writers in the first industry-wide walkout for 63 years. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Fotó: Timothy A. Clary / AFP

A májusban kitört írósztrájk eredményeként nagyjából 20 ezer író tette le a tollat, ami leállította az esti televíziós műsorok gyártását. Azóta a tévében csak ismétléseket adnak. Már az írók munkabeszüntetése is rosszul érintette sok sorozat és film elkészültét, de most a helyzet sokkal rosszabb – írta meg a The Guardian

A SAG-AFTRA 160 ezer tagjának sztrájkjával a hollywoodi filmgyártás teljes egészében leállt.

A színészek és az írók pénteken kezdték el a sztrájkot. Tömegesen vonultak utcára a stúdiók és a streamingplatformok központjai elé, ahol tüntetnek.

New Yorkban négy, Los Angelesben pedig nyolc székház előtt alakultak ki tüntetések. A táblákon többnyire olyan üzeneteket hirdetnek, miszerint félnek, hogy a mesterséges intelligencia elveszi a munkájukat, illetve fizetésemelést követelnek a tömeggyártott tartalmak okozta többletmunka miatt.

A Mission: Impossible kasszát robbantott, a fő attrakció azonban csak ezután jön

Tom Cruise legújabb akciófilmje még pont időben érkezett meg a mozikba, hogy legyen egy teljes hete termelni a bevételt az Oppenheimer és a Barbie-film érkezése előtt. Ethan Hunt és csapata élt is a lehetőséggel. A napi jegyeladásokból arra lehet következtetni, hogy a film az első hétvégéjén 200 millió dollár körüli összeget kaszálhat.

Ez a legnagyobb sztrájk az amerikai filmgyártásban 1960 óta. A sztrájk szabályai szerint a tagok nem vehetnek részt premiereken, nem adhatnak interjúkat, nem vehetnek részt díjátadókon és filmfesztiválokon, illetve nem reklámozhatják a különböző projekteket semmilyen felületen.

A sztrájk első áldozata ebből a szempontból Christopher Nolan Oppenheimer című filmjének vörös szőnyeges bemutatója volt. 

Miután kihirdették a sztrájkot, a moziban tartózkodó színészek, köztük a főszereplő Cillian Murphy, Emily Blunt és Matt Damon is kivonult a vetítésről. 

Damon elmondta, hogy a sztrájk érinteni fogja a Ben Affleckkel közös következő filmjét is.

A sztrájk a hónap másik régóta várt filmjét, a Barbie-t is érintette, a színészek szintén kivonultak a bemutatóról.

Ezek a filmek moziba kerülnek a nehéz bemutató ellenére is, és várhatóan hatalmas siker lesz mind a kettő. A szakértők azt várják, hogy a sztrájktól való félelem miatt a nézők megrohamozzák majd a filmszínházakat, hogy addig élvezhessék a filmeket, ameddig még lehet. Azonban a készülő produkciók leálltak. 

A Deadpool 3 stábja volt az első, amelyik bejelentette, hogy abbahagyták a munkát. 

Az írósztrájk alatt a filmen még lehetett folytatni a munkát, mivel a forgatókönyv már kész volt, de most a teljes munkának vége.

Az HBO sikersorozatának, a Sárkányok házának a munkálatai az Egyesült Királyságban folytatódnak. Mivel a sorozat színészeinek a zöme brit, így rájuk nem vonatkozik a sztrájk. A brit színészek a törvények szerint nem léphetnek sztrájkba az amerikai kollégák melletti szolidaritásból.

A készülő filmek mellett a sztrájk az amerikai filmfesztiválokat is veszélybe sodorja. Az olyan európai börzék, mint a cannes-i vagy a velencei, még megtarthatók az amerikai színészek részvétele nélkül, de például a torontói már nem biztos. A szervezők azt mondták, hogy a fesztivál megtartását tervezik továbbra is, és bíznak benne, hogy szeptemberig megoldódik a helyzet.

Members of the Writers Guild of America and the Screen Actors Guild on a picket line outside of Paramount Studios in Los Angeles, California, on July 14, 2023. Tens of thousands of Hollywood actors went on strike at midnight July 13, 2023, effectively bringing the giant movie and television business to a halt as they join writers in the first industry-wide walkout for 63 years. (Photo by Michael Tran / AFP)
Fotó: Michael Tran / AFP

A színházak tovább működhetnek, mivel a SAG-AFTRA nem áll kapcsolatban a színházi színészekkel. Ennek ellenére 

a színházi színészek szakszervezete, az Actor’s Equity elnöke azt üzente a tagoknak, hogy szolidaritásból álljanak ki a filmes kollégáik mellett.

A színészek és írók legfontosabb követelése, hogy a stúdiók adjanak biztosítékot arra, hogy nem élnek vissza a mesterséges intelligenciával. Az írók munkája értelemszerűen megszűnhet az MI fejlődésével, illetve a színészek attól félnek, hogy a mesterséges intelligencia alkotta hasonmásaikat engedély nélkül használhatnák filmekben a stúdiók. Egy javaslat szerint lehetőség lenne egyes színészek arcjátékát és testmozgását beszkennelve a digitális másukat megjeleníteni a filmekben, ezért viszont egyetlen napi bért kapnának. A szakszervezet ezt mindenképpen el akarja kerülni, illetve a digitális hasonmások után annyi bért akar az adott színésznek, mintha valóban játszott volna a filmben. Emellett azt is tiltani akarják, hogy ezeket a hasonmásokat a stúdiók saját eszközükként az örökkévalóságig használhassák.

A sztrájkban olyan világsztárok is részt vesznek, mint Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Jamie Lee Curtis, Bob Odenkirk, Cynthia Nixon, Sheryl Lee Ralph vagy George Clooney.