A legtehetősebbek megsarcolását is fontolgatja a bukaresti kormány a költségvetési hiány csökkentését célzó erőfeszítései részeként, írja a Krónika Online, amely értesülései szerint szociáldemokrata párti Marcel Ciolacu vezette kabinet új adót vet ki a luxusautókra.

Tula, Russia. July 7, 2021: Mercedes-Benz GLB 2020 black compact luxury suv car isolated on black background. 3d rendering
Fotó: Shutterstock

Az ebbe a kategóriába eső járművek tulajdonosainak várhatóan mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk: várhatóan több száz eurós adót kell majd fizetniük. A pénzügyminisztérium az értesülések szerint már ki is dolgozott egy munkaanyagot a témában.

Így 100 000 eurónál többet érő, három évnél nem régebbi autók tulajdonosai 500 eurónál kezdődő adót fognak fizetni. 

Ennek az adónak az összege fokozatosan emelkedni fog, és elérheti a 2000 eurót. Minden százezer euró után 500 euróval megemelt adót vet ki a kormány. Például egy 400 000 eurót érő autó tulajdonosa 2000 eurós adót fog fizetni. 

A lap szerint az elmúlt években a kelet-európai térségben Romániában jegyezték be a legtöbb drága autót. A hivatalos adatok szerint 2022-ben Romániában több mint 8000 Porsche, mintegy 500 Bentley és ugyanennyi Maserati, több mint 250 Ferarri, majdnem 200 Rolls-Royce és több mint 100 Lamborghini futott az utakon.

Az országos gépjármű-bejegyzési hatóság arról számolt be, hogy az országban több mint 10 000 luxuskategóriásnak minősülő autót tartanak nyilván. A Ciolacu-kormány egyéb adóintézkedéseket is bejelentett: többletadót vetne ki az 500 ezer eurónál nagyobb értékű épületekre, ebben az esetben az 1 százalék, azaz 5000 euró lesz.

Korábban is írtuk, a bukaresti kormány megszorító intézkedésekre kényszerül, miután már tavasszal kiderült, hogy 20 milliárd lej (1 lej 78 forint) körüli lyuk tátong a büdzsén, és a költségvetési deficitet nem sikerül lefaragni. A kiigazítás részeként a kormánypártok a költségvetési bevételek növelését célzó intézkedéscsomagról állapodtak meg, amely intézmények összevonásával és felszámolásával jár együtt. A kiadások csökkentésével év végéig mintegy 6 milliárd lej megtakarítást akarnak elérni.