Lefoglaltatta a moszkvai választott bíróság az Otkrityije Bank keresete alapján a Goldman Sachs Group és a Goldman Sachs III SICAV alap több oroszországi  kinnlevőségét – közölte hétfőn a Kommerszant című gazdasági lap.

Fotó: Shutterstock

A bíróság a Goldman Sachs alap tulajdonában lévő Sberbank-, Gazprom-, VTB- és Aeroflot-papírokra rendelt el lefoglalást. 

Ez a Sberbank esetében 1,2 millió, az Aeroflot 750 ezer, a Gazprom 790 ezer, a VTB 550 ezer részvényét jelenti.

Az Otkrityije Bank július 31-én nyújtott be a keresetet a Goldman Sachs Group, a Goldman Sachs International és a Goldman, Sachs & Co ellen. Az orosz bank 614,7 millió rubelnyi (2,27 milliárd forint) tartozás behajtását követelte a vállalatoktól.

A felperes azt állította, hogy a Goldman Sachs Group megtagadta a Nemzetközi Swap és Származékos Ügyletek Szövetségének (ISDA) megállapodásából eredő kötelezettségeinek teljesítését, amit az orosz bankkal szembeni amerikai és brit szankciókkal indokolt.

Az Ortkrityije Bank emellett a Goldman Sachs Group orosz bankoknál vezetett számláit, az orosz letétkezelőknél vezetett összes Goldman Sachs-számlán lévő eszközöket, a Goldman Sachs International teljes részesedését az oroszországi Goldman Sachs Bankban, valamint a bank bizonyos védjegyekhez fűződő jogait is le akarta foglalni.

A bíróság hétfőn az Otkrityije követelései közül kettőnek adott helyt: a bank 5 százalékos részesedését a Gyetszkij Mir gyerekekre szakosodott kereskedelmi vállalatban és a bank alapjának más orosz nagyvállalatokban birtokolt részvényeit foglaltatta le.