Szeptember 13-án mutatják be az iPhone 15-öt, de Oroszországban már most elő lehet rendelni az okostelefont. Ez azt jelenti, hogy az előértékesítés hamarabb kezdődött, mint bárhol máshol a világon. Az Izvesztyija című orosz napilap több mint száz hirdetést talált ezzel kapcsolatban, azonban a szakértők nem javasolják az oroszoknak a vásárlást, ugyanis a készülékek tulajdonságai nem ismertek, így az árazásuk sem.

FRANCE - LYON - ILLUSTRATION
France, Lyon, 2023-06-27. Sale of Iphone 14 in an Apple store located in the complex belonging to Westfield in the shopping center of La Part Dieu. Photography by Antoine Boureau / Hans Lucas.France, Lyon, 2023-06-27. Vente de Iphone 14 dans un magasin Apple store situe dans l ensemble appartenant a Westfield dans le centre commercial de la Part Dieu. Photographie par Antoine Boureau / Hans Lucas. (Photo by Antoine Boureau / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Antoine Boureau

Az orosz lap az online hirdetések áttekintése után arra jutott, hogy az okostelefonokat Japánból, Európából és a Közel-Keletről, főleg az Egyesült Arab Emírségekből importálják majd az élelemes kereskedők. A potenciális vásárlóknak előleget kell fizetniük: 30 ezer rubeltől 140-150 ezer rubelig, ám az eladók nem magyarázzák meg az árképzési mechanizmusukat. Az Izvesztyija megkeresésére pedig egyikük sem reagált. A Mobile Research elemzője, Eldar Murtazin szerint ezek komolytalan ajánlatok, amelyek a kevésbé tudatos vásárlóknak készülnek.

Murtazin hozzáteszi: semmi sem tisztázott még az iPhone 15 kapcsán, nem tudni, hány verzióban és mennyiért jelenik meg, még a színek kapcsán is csak a találgatás megy. A szakértő úgy véli, hogy az új iPhone kevésbé lesz keresett Oroszországban, mint a tavalyi kiadás, mivel nem működik az Apple Pay, egyre kevesebb alkalmazás érhető el az App Store-ban az orosz felhasználóknak, valamint nincs hivatalos szervizhálózat sem, ahogy az alkatrészek behozatala is kérdéses. Ráadásul a kormányzati szerveknél is betiltották a használatát.

A gyakorlat eddig azt mutatja, hogy az új készülékek az Apple bejelentése után néhány nappal máris megjelennek Oroszországban a nem hivatalos szállítások miatt, így volt ez az iPhone 14 esetében is – mondja Ljubov Morozova, a diHouse egyik vezető termékmenedzsere. Ezek ára 10-30 százalékkal a felett van, de az újdonságok megtalálják a keresletüket az Apple-rajongók körében. A vásárló azonban kizárólag saját felelősségére vásárol ilyen nem hivatalosan behozott okostelefont, hiszen nincsen rá garancia vagy szerviztámogatás.

Zsinórban harmadik negyedéve zsugorodott az Apple

Az elemzői várakozásokat alulmúló iPhone-eladásokról és éves bázison 1,4 százalékos bevételcsökkenésről számolt be az Apple a második negyedéves gyorsjelentésében. Az amerikai tech gigász immár zsinórban a harmadik negyedévét zárta zsugorodó forgalommal. A 81,8 milliárd dolláros bevétel 250 millió dollárral felülmúlta a várakozásokat, míg az egy részvényre jutó, 1,26 dolláros nettó profit (EPS) 6 centtel lett jobb az elemzői konszenzusnál, valamint a bázisnál is.