Az elemzői várakozásokat alulmúló iPhone-eladásokról és éves bázison 1,4 százalékos bevételcsökkenésről számolt be az Apple a második negyedéves gyorsjelentésében. Az amerikai tech gigász immár zsinórban a harmadik negyedévét zárta zsugorodó forgalommal.

Apple Store in Munich.
APPLE STORE in Rosenstrasse in Munich, computer manufacturer, computer, shop, business, entrance, Gebauede, facade, people, shopping, shop, entrance, apple, company logo, apple logo, logo (Photo by FrankHoermann/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A 81,8 milliárd dolláros bevétel 250 millió dollárral felülmúlta a várakozásokat, míg az egy részvényre jutó, 1,26 dolláros nettó profit (EPS) 6 centtel lett jobb az elemzői konszenzusnál, valamint a bázisnál is.

A bevételeken belül 39,67 milliárd dollár folyt be az iPhone-értékesítésekből, ami némileg elmaradt a 39,79 milliárd dolláros prognózistól, és jelentősen az előző év azonos időszakában elért 40,67 milliárd dollártól.

Üde színfolt volt a beszámolóban, hogy az almás cég a szolgáltatásaiból 21,21 milliárd dollárt kaszált, pedig a piac csupán 20,77 milliárd dollárra számított. Ezen a soron a növekedés mértéke meghaladta a 8 százalékot.

Folytatódott a Mac laptopok és az iPadek forgalmának visszaesése, bár az előbbi kategóriában a cégnek sikerült legalább az előrejelzéseket felülmúlnia. A laptopok értékesítése dollárban mérve több mint 7 százalékkal, míg az iPadeké közel 20 százalékkal zuhant.

Azt azonban tudni kell, hogy a negyedéves jelentés alig néhány héttel az Apple új termékcsaládja, benne az iPhone 15 és az okosórák következő sorozata előtt érkezett, ezért is volt meglepő Luca Maestri pénzügyi igazgató visszafogott kommentárja.

Arra számítunk, hogy a harmadik negyedéves bevételünk hasonlóan alakul a második negyedévihez, feltéve, hogy a makrogazdasági kilátások nem romlanak

– mondta.

Maestri az elemzőknek elmondta, hogy a vállalat az iPhone-ok értékesítésében és a szolgáltatásoknál növekedésre, míg a Mac- és az iPad-termékek esetében több mint 10 százalékos csökkenésre számít a már megkezdett periódusban.

A társaság feltörekvő piacokon, főként Indiában, Indonéziában és Kínában elért bevételeinek bővülését hangsúlyozta Tim Cook vezérigazgató az értékelésében, ám szerinte Amerikában telített az okostelefon-piac, így odahaza némi kihívással szembesül az Apple.

Cook kiemelte még, hogy a szolgáltatások területén rekordbevételről jelentett a vállalat, összesen több mint egymilliárdra növelve az aktív előfizetések számát.

Az Apple gyorsjelentésével teljessé vált a big tech ötösfogatának második negyedéves körképe. Az Amazon, a Meta és az Alphabet egyértelműen túlszárnyalta a várakozásokat, míg a Microsoft bevételei csalódást okoztak.

Az Apple részvényesei sem úsztak a boldogságban, a tőzsdezárást követő elektronikus kereskedésben a cég részvényei 2,5 százalékkal, 187 dollár alá gyengültek.

A jelentés előtt a Refinitiv elemzői konszenzusa 199 dolláros medián célárral vételre ajánlotta a papírt.

A beszámolóra szélsebesen reagáló svájci UBS 190 dolláros célárral továbbra is tartást javasol. A harmadik negyedéves eredmények – pozitívumaikkal és negatívumaikkal együtt – összességében megfeleltek a várakozásoknak, ezért a menedzsment jelzései lesznek meghatározók a részvényárfolyam további alakulása szempontjából – írta David Vogt elemző.