Az Egyesült Államokban, Kanadában és Kínában az iPhone 14 pontosan ugyanannyiba kerül majd, mint bevezetéskor az iPhone 13. Az erős dollár miatt azonban jó néhány országban drágább lesz, Japánban például a gyengélkedő jen miatt az iPhone 14-es alapmodell ára 20 százalékkal nő az 13-as változat egy évvel ezelőtti bevezetéséhez képest.

Apple Holds Launch Event For New Products At Its Headquarters
Fotó: Justin Sullivan / Getty images

A különböző piacokon az áremeléseket a MobileDokan, a Reuters és a CNBC szedte össze, és az adataikból kiderül, hogy Olaszországban 10, az Egyesült Királyságban 9, Németországban 11, Franciaországban 12, Dél-Koreában 15, Lengyelországban 24 százalékkal lesz drágább az iPhone 14 alapmodelljének az ára a 13-as verzióhoz képest.

 

Ha pedig a jobban felszerelt modelleket nézzük, akkor szinte mindenhol két számjegyű növekedést kapunk, Lengyelországban pedig stabilan 20 százalék feletti emelkedés látható. Magyarországon is mélyen a pénztárcájukba kell nyúlniuk az Apple-rajongóknak, az 1 terabájtos belső tárhellyel felszerelt iPhone 14 Max Pro ára kerekítve 930 ezer forint lesz, míg a legolcsóbb, az alapmodell 450 ezer. Az iPhone 13 alapmodellje 335 ezer forintról indult.

A Crédit Suisse elemzői szerint a dollár erősödése jelenti a legnagyobb kockázatot az Apple eredményére nézve.

A cég a harmadik legnagyobb piacának számító Kínában az iPhone 14-est 5999 jüanra árazta be, pontosan ugyanannyira, mint az iPhone 13 bevezetési árát. 

Az almás cég annak ellenére sem változtatott az áron, hogy időközben a jüan gyengült a dollárral szemben.

A távol-keleti országban az ingatlanpiaci válság és a szigorú járványvédelmi intézkedések miatt lassul a gazdaság, ezért elemzők szerint az Apple-nek fel kell készülnie a kereslet gyengülésére, amit így igyekeznek ellensúlyozni.

Egyébként Oroszországban is elérhető lesz az iPhone 14, a 128 GB-os alapmodell 84 900 rubelért rendelhető elő. Moszkva márciusban engedélyezte a kiskereskedőknek, hogy a védjegy tulajdonosának engedélye nélkül importáljanak termékeket külföldről, így az Apple hiába vonult ki és függesztette fel tevékenységét az eurázsiai országban, eszközeihez továbbra is hozzájuthatnak az oroszok.

 

Összeszerelő üzem épülhet Indiában

Az indiai Tata cégcsoport tárgyalásokat folytat a tajvani Wistronnal, hogy közös vállalkozást hozzanak létre iPhone-ok indiai összeszerelésére – írja a Bloomberg az ügyet jól ismerő, ám a nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva.

Az 1868-ban alapított Tata cégcsoport egy sor területen érdekelt, például az autóiparban (övék a Jaguar Land Rover), az acélgyártásban (Tata Steel), a szállodaiparban és az információtechnológiában, mostani lépésével azonban tovább terjeszkedne.

A tervek szerint a Tata részesedést vásárolna a Wistron indiai gyártási üzletágában, vagy közösen új üzemet építenek, esetleg a kettőt egyszerre valósítják meg az amerikai hírügynökség szerint.