Befagyasztaná a kapcsolatokat Kínával, és kiléptetné Dél-Amerika második legnagyobb gazdaságát a Mercosur kereskedelmi szövetségből Javier Milei, az argentin elnökválasztás meglepetésesélyese, akinek a külpolitikai elképzelései ugyanolyan radikálisak, mint a gazdasági tervei.

(FILES) Argentine congressman and presidential pre-candidate for La Libertad Avanza Alliance Javier Milei delivers a speech during the closing of his campaign for the August 13 primary elections, at the Movistar Arena in Buenos Aires on August 7, 2023. Javier Milei, the libertarian who burst onto the Argentine political scene as the most voted presidential candidate (30.04%) in the August 13 primaries, is an anti-establishment ultra-liberal who capitalized on the frustration of some 7 million voters and left the traditional parties in shock for the October elections. (Photo by Luis ROBAYO / AFP)
Javier Milei nem szereti, ha Donald Trumphoz hasonlítják, bár a volt amerikai elnök nagy tisztelője.
Fotó: AFP

A szélsőjobboldali politikus, Donald Trump volt amerikai elnök nagy tisztelője a várakozások ellenére megnyerte az augusztus 13-án rendezett elnöki előválasztást, mert a szavazók megbüntették a kormánykoalíció és az ellenzék jelöltjét is az országot sújtó gazdasági válság, a szédítően magas infláció és a növekvő szegénység miatt.

Bár még hosszú utat kell megtennie, hogy megnyerje az őszi elnökválasztást, a győzelme sokkhullámot indítana a nagyrészt baloldali vezetők irányította régióban,. A Bloombergnek adott interjúban ízelítőt adott abból, hogy mit várhatnak tőle.

„Az emberek nem szabadok Kínában, nem tehetnek, amit akarnak, és amikor megteszik, akkor megölik őket” – jelentette ki, ezért befagyasztaná a kapcsolatokat Pekinggel. 

Általában véve elutasítja az üzletelést a „szocialistákkal”, és ezen a téren egy kategóriába sorolja a kommunista Kínát Argentína legnagyobb kereskedelmi partnerével, Brazíliával,

amelyet Luiz Inácio Lula da Silva baloldali elnök vezet.

Argentine Inostroza cousins herd their cattle and herd of sheep on their way from Chenqueniyen to their Rio Chico wintering area in the east, during the yearly transhumance -which early snowfalls brought forward-, near Bariloche, Rio Negro province, Argentina, on May 6, 2022. Each year, the Inostroza's travel 120 km carrying their animals - between 1400 sheep, 70 horses and 200 cows - on a two-day journey during which they sleep in a neighbouring estancia or camp halfway along the way. (Photo by Francisco RAMOS MEJIA / AFP)
Argentínának súlyos károkat okozna, ha Kína büntetésképpen nem vásárolna marhahúst.
Fotó: AFP

Az sem érdeki, hogy Kína az argentin exportcikkek második legnagyobb vásárlója, és döntő fontosságú, 18 milliárd dolláros swapkeretet biztosít a központi banknak, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kifizetésére használnak fel, miután az ország dollártartalékai vészesen lecsökkentek. Argentína pedig az IMF legnagyobb adósa, márciusban hagytak jóvá egy 44 milliárd dolláros programot egy 2018-as refinanszírozására, a felülvizsgálatáról szóló tárgyalások azonban elhúzódnak, és a további folyósítások most késnek.

A kapcsolatok megszakítása Pekinggel katasztrofális lenne Buenos Airesnek, és nemcsak az ottani jegybanknak. A kétoldalú kereskedelemben már most is 9,5 milliárd dolláros argentin deficit még tovább nőne, ha Kína büntetésképpen nem vásárolna húst és egyéb élelmiszeripari termékeket az országtól.

A Bloomberg emlékeztetett, hogy nem ez az első alkalom, hogy egy argentin politikus megsérti Pekinget. 2015-ben Cristina Fernández de Kirchner akkori elnök robbantott ki botrány, amikor egy Twitter-bejegyzésben gúnyolta a kínaiak akcentusát – Pekingből, ahol éppen állami látogatáson volt kínai befektetések csábítása céljából.

A szavazók megbüntették a kormánykoalíciót és az ellenzéket a száguldó inflációért és a rohamosan növekvő szegénységért.
Fotó: AFP

Milei maga is észrevehette, hogy túllőtt a célon, mert később kissé visszatáncolt, és azt állította, hogy meghagyná a magáncégeknek a döntést arról, fenntartják-e kereskedelmi kapcsolataikat Kínával és a többi olyan országgal, amelyet személy szerint nem kedvel.

Nem kell ebbe beleavatkoznom, de nem fogom előmozdítani a kapcsolatokat olyanokkal, akik nem tisztelik a szabadságot

– tisztázta, hozzátéve, hogy elfogadná a kínai vállalatokkal már megkötött argentin szerződéseket, amelyek többek között egy patagóniai ikerduzzasztógát és egy atomerőmű építéséről szólnak.

A hírügynökség szerint Milei esetleges győzelméből nyilvánvalóan az Egyesült Államok húzná a legnagyobb geopolitikai hasznot. Milei váltig állítja, hogy együttműködik az amerikai elnökkel, bárki legyen is az a 2024-es választás után, bár jobban szeretne republikánus partnert. A párt legesélyesebb jelöltje egyelőre Trump, de Milei nem szereti, ha a volt amerikai elnökhöz hasonlítják.

Labourers work at the construction site of the Ańa Cuá project, which is currently 30 percent underway, in the Argentine-Paraguayan bi-national Yacyreta Dam, in Ayolas, Paraguay, on May 30, 2022. (Photo by Norberto DUARTE / AFP)
Kína jelenleg egy ikerduzzasztót és atomerőművet is épít Argentínában.
 Fotó: AFP

„Az amerikaiak dolga dönteni – válaszolta óvatosan a kérdésre, szeretné-e, hogy Trump visszatérjen a Fehér Házba. – Lehet, hogy a republikánusok profilja jobban tetszik, mint a demokratáké, de ez nem azt jelenti, hogy nem tekintem az Egyesült Államokat a nagy stratégiai partnerünknek” – tette hozzá.

Figyelmeztette viszont Latin-Amerika vezető gazdaságainak – Brazíliának, Mexikónak, Chilének és Kolumbiának – a baloldali vezetőit, hogy „neki nincsenek szocialista partnerei”. Lekicsinylően nyilatkozott a Dél-amerikai Közös Piacról (Mercosur), amelyet Argentína Brazíliával, Paraguayjal és Uruguayjal közösen hozott létre több mint három évtizeddel ezelőtt, és amely éppen a belső megosztottsága miatt nem tudja megvalósítani a szabadkereskedelmi megállapodást, amelyről négy éve állapodott meg az Európai Unióval.

„A Mercosur egy rossz minőségű vámunió, amely kereskedelmi torzulásokat okoz, és árt a tagjainak” – jelentette ki.