Komoly nyomás nehezedik az argentin devizára és tőzsdére, miután a szélsőjobboldali Javier Milei nyert az elnöki előválasztáson. Milei Donald Trump volt amerikai elnök nagy tisztelője, szabadelvű közgazdász, kívülálló rockénekes, aki bezáratná a jegybankot, erősen megvágná a költségvetési kiadásokat, és a peso mellett törvényes fizetőeszköznek ismerné el a dollárt. Hazugságnak tartja a klímaváltozást, családellenes trükknek a szexuális felvilágosítást, legalizálná az emberi szervek eladását, és megkönnyítené a fegyverviselést.

Argentine presidential candidate Milei takes surprise lead in primariesepa10799333 Ultra-liberal economist Javier Milei speaks during a rally following the results of the primaries, in Buenos Aires, Argentina, 14 August 2023. The presidential candidate and leader of the far-right coalition 'La Libertad Avanza' for the October 22 general elections, who monopolizes 30.28 percent of the 6.8 million votes, called from his electoral space for the population to join this "true expression of change" and a "new liberal revolution", which will "end the Peronist faction represented by the late former president Nestor Kirchner (2003-2007) and the current vice president, and also former president Cristina Fernandez de Kirchner (2007-2015).  EPA/Gala Abramovichepa10799333 Ultra-liberal economist Javier Milei speaks during a rally following the results of the primaries, in Buenos Aires, Argentina, 14 August 2023. The presidential candidate and leader of the far-right coalition 'La Libertad Avanza' for the October 22 general elections, who monopolizes 30.28 percent of the 6.8 million votes, called from his electoral space for the population to join this "true expression of change" and a "new liberal revolution", which will "end the Peronist faction represented by the late former president Nestor Kirchner (2003-2007) and the current vice president, and also former president Cristina Fernandez de Kirchner (2007-2015).  EPA/Gala Abramovich
Javier Milei bezáratná a jegybankot, és több más ötlete is van.
Fotó: Gala Abramovich / MTI / EPA

Az októberi elnökválasztás előtti, vasárnap rendezett megmérettetésen a vártnál sokkal jobban szerepelt, a szavazatok 30 százalékát szerezte meg, maga mögé utasítva a két fő politikai erőt, a jelenleg hatalmon lévő balközép, a peronista kormánykoalíciót és az Együtt a változásért ellenzéki összefogást, amelyek 27, illetve 28 százalékot szereztek.

A piacok a mérsékeltebb jelöltek jobb szereplésére számítottak.

A meglepetéseredmény gyengítheti a peso árfolyamát a „párhuzamos piacokon” (ahol nem a hivatalos árfolyamon kereskednek például egy adott ország devizájával), és emelheti a kötvényhozamokat. Az argentin részvényárfolyamok már a kereskedés kezdete előtt gyengültek.

A Reuters szerint a választók a gazdaság miatt büntették a két hagyományos politikai erőt. Az ország – nem először – az összeomlás szélén tántorog, Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága válságban van, az 116 százalékos, a megélhetési válság a lakosság 40 százalékát szegénységbe taszította.

A jegybank nemzetközi devizatartalékai vészes sebességgel fogynak, magáncégek elemzői szerint a nettó tartalék több mint nyolcmilliárd dollár hiányt mutat. (Egy dollár 349,1 forint.)

Argentine presidential candidate Milei takes surprise lead in primaries
Sergio Massa gazdasági miniszternek még van esélye utolérni az éllovast.
Fotó: Enrique Garcia Medina / MTI / EPA

Argentína a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legnagyobb adósa, márciusban hagytak jóvá egy 44 milliárd dolláros programot egy 2018-as refinanszírozására. A pénzszűkében lévő országnak még egy kínai swapkeretet is meg kellett csapolnia, és hitelt felvennie Katartól, hogy törlessze az adósságát az IMF-nek, mivel a program felülvizsgálatáról szóló tárgyalások elhúzódtak, és a további folyósítások most késnek.

Bár az ország a közelmúltban szakértői szintű megállapodást kötött az IMF-fel mintegy 7,5 milliárd dollár felszabadításáról, a megállapodáshoz még szükség van az igazgatótanács jóváhagyására, amely augusztus második felében várható.

A Szabadság Előretör (La Libertad Avanza) párt 52 éves elnökjelöltje ebben a helyzetben egy extra bizonytalansági faktor, tovább rombolhatja a piaci bizalmat, annak ellenére, hogy még nehéz kihívásoknak kell megfelelnie ahhoz, hogy megnyerje a várhatóan kétfordulós választást az ősszel a kormánykoalíció nevében induló Sergio Massa gazdasági miniszterrel és az ellenzéki összefogást képviselő Patricia Bullrich korábbi belügyminiszterrel szemben.