A francia Riviéra, Párizs, a Tour de France vagy épp a 2024-es olimpia. Csak néhány dolog a sok közül, amely miatt sok turistának vonzó célpont lehet Franciaország. Azonban a kellemes nyaralás sokak számára érhet véget kellemetlen meglepetéssel, ami közlekedési bírság formájában követ minket hazáig. A belga Nieuwsbald cikke külön felhívta a figyelmet, hogyan lehet elkerülni ezt az idegesítő pluszköltséget: mindössze egy helyi közúti jelzésre kell nagyon figyelni.

Illustration Paris
FRANCE, PARIS, 2022-11-09. Illustration of the peripheral boulevard in Paris.FRANCE, PARIS, 2022-11-09. Illustration du boulevard peripherique a Paris. Traffic.Photography by Riccardo Milani / Hans Lucas (Photo by Riccardo Milani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
KRESZ-tábla
Új KRESZ-tábla lepi meg a turistákat Franciaországban.
Fotó: Riccardo Milani / AFP

Azt sok hazai utazási iroda is ki szokta emelni, hogy nyaralás előtt érdemes tájékozódni a célország sajátos közlekedési szabályairól, amelyek gyakran eltérhetnek az itthonaktól.

Franciaországban is létezik egy ilyen: kék vagy fekete tábla, középen fehér rombusszal.

Több nagyvárosban, mint Lyon, Grenoble és Strasbourg, már három éve találkozhatnak vele az autósok, idén azonban már egyre több helyen felbukkan. Ez a tábla az úgynevezett környezettudatos utazók számára fenntartott sávot jelöli. Ez olyan autókat jelent, amelyben legalább két személy utazik, de az elektromos vagy hibrid autók és a taxik is használhatják. A szabály betartását speciális sebességmérő kamerák felügyelik.

Ha valaki egyedül ül az autóban, és mégis egy ilyen jelzéssel ellátott sávban közlekedik, akkor 135 eurós (mintegy 52 ezer forint) bírságra számíthat.

És van még egy csavar a történetben. Az új közúti jelzések egy része csak bizonyos időpontokban érvényes. Ezt egy kiegészítő tábla jelzi, amelyen fel van tüntetve azaz időablak, amelyen belül a szabály érvényes.

A franciaországi szabályozás célja az, hogy a közlekedőket minél nagyobb arányban ösztönözzék a közös autóhasználatra. Ez nem francia találmány, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában már korábban elkezdték használni a telekocsisávokat.

Meglepődhetnek a Szlovákiába autózók: soha nem látott KRESZ-táblák jelentek meg

Egyelőre csak Pozsonyban láthatók a kereszteződésekre vonatkozó új közlekedési táblák.