Az Egyesült Államokban évek óta az optimális szint alatti az egészségügyi személyzet létszáma, amelyet a baby boomerek nyugdíjba vonulása és a koronavírus-járvány még tovább apasztott.

FRANCE - SUMMER UNDER TENSION IN THE EMERGENCY ROOM - HOSPITAL France, Perpignan, 2022-07-04. Illustration. A nurse draws blood from an elderly person in the emergency room. While a new system of reception at the emergencies regulated by the SAMU 15 is being set up, a day with the carers of the hospital of Perpignan at the layered and valid reception and at the chock sector. Photograph by Arnaud Le Vu / Hans Lucas.?France, Perpignan, 2022-07-04. Illustration. Une infirmiere fait une prise de sang a une personne agee dans la salle de tri des urgences. Alors qu est instaure un nouveau systeme d accueil aux urgences regule par le SAMU 15, une journee avec les soignants de l hopital de Perpignan aux accueils couche et valide et au secteur dechocage. Photographie de Arnaud Le Vu / Hans Lucas. (Photo by Arnaud Le Vu / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Ha az egészségügyről van szó, az „amerikai álom” a szürke sok árnyalatát mutatja – már ami a személyzethiányt illeti.
Illusztráció: Arnaud Le Vu / AFP

A National Council of State Boards of Nursing áprilisi tanulmánya szerint mintegy 100 ezer ápoló hagyta el a szakmáját az elmúlt két évben stressz, kiégés és nyugdíjba vonulás miatt, több mint 610 ezer dolgozó pedig a következő négy évben tervez „leszerelni” ugyanezen okok valamelyike miatt. A beszámolók szerint sok nővér „érzelmileg kimerültnek és elhasználtnak” érzi magát. Egy márciusi tanulmány pedig azt állapította meg, hogy 2017 és 2021 között az állami és helyi egészségügyi szerveknél az alkalmazottak csaknem fele felmondott.

„Olyan országos vészhelyzet van, amely sürgős figyelmet érdemelne a döntéshozóktól és a kórházaktól” – mondta Akin Demehin, az American Hospital Association minőségért és betegbiztonságért felelős vezetője. Az Association of American Medical Colleges szerint akár 124 ezer orvossal is kevesebb lehet a szükségesnél 2034-re az Egyesült Államokban.

A túl kevés szakdolgozó és orvos már akkora gondot okoz, hogy 30 szolgáltató és több kongresszusi politikus is cselekvésre szólította fel a Fehér Házat. 

Előfordul, hogy akár több hónapon át fekszenek a sürgősségi osztályokon a betegek, mert nincs a kórháznak olyan egysége, rehabilitációs központ, idősek otthona vagy pszichiátriai intézet, amely átvenné őket.

Arra is történt már nem egy példa, hogy fél nap orvosra való várakozás után meghaltak betegek.

A Strata Decision Technology egészségügyi technológiai és tanácsadó cég szerint az átlagos kórházi tartózkodási idő 2022-ben csaknem ötödéve volt hosszabb 2019-hez képest. Ez pedig többletköltséget jelent a kórházaknak, mivel a Medicare, a szövetségi biztosítás nem téríti meg a plusznapokat.

Az American Health Care Association tavalyi felmérése szerint az idősotthonok több mint fele korlátozott kapacitással üzemelt, a háziápolói szolgáltatók pedig a hozzájuk utalt betegek negyedét elutasították a munkaerőhiány miatt. Az utóbbinál a friss munkaerőben rendkívül nagy a fluktuáció, 

a dolgozók 64 százaléka egy éven belül felmond.

Nem úgy látszik, hogy az orvoshiány egyhamar rendeződne. Tavaly jelentősen csökkent a sürgősségirezidens-állásokra jelentkező hallgatók száma, mivel a területen akkora káosz uralkodik, hogy sokaknak elvette a kedvét attól, hogy ott indítsák a karrierjüket.

A problémát több tényező súlyosbítja. Egyrészt az amerikai társadalom gyors ütemben öregszik, az évtized végére várhatóan csaknem 5 millió 85 évesnél idősebb állampolgára lesz. Másrészt a Covid–19 miatt sok hozzátartozó kivette idős rokonát az otthonból, hogy inkább házi ápolást kérjen számára. Harmadrészt – ugyancsak a járvány miatt – a bevándorlási korlátozások következtében kevesebb új munkaerő érkezett az államokba. Ráadásul a természetes szaporulat is kisebb a megelőző évekhez képest.

A munkaerőhiány miatt az egészségügyi szolgáltatók magasabb bérrel csábítják a friss munkaerőt, amit viszont a cégek profitja bán. Azonban bőven van hová fejlődni: az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint míg az Egyesült Államokban 35,55 orvos jutott 10 ezer emberre 2020-ban, addig Svédországban 70,62 – jegyezte meg a Bloomberg

Az orvoshiány több nyugati társadalomban is jellemző. Magyarországon például ez a szám 32,91 volt 2021-ben, az Egyesült Királyságban viszont még ennél is kevesebb, csupán 31,71 orvos jutott 10 ezer lakosra két éve. Éppen ezért a britek új módszerrel enyhítenének a helyzeten.

Óriási a többlethalálozás az USA-ban: halomra halnak az európaiakhoz képest

Meghökkentő eredményt hozott egy frissen közzétett tanulmány: a gazdag Egyesült Államokban sokkal többen halnak meg, mint a hasonlóan magas jövedelmű európai országokban, és ez a negatív különbség egyre nő.