Nagyon súlyos hiba volt a Nyugati országok részéről, hogy hagyták Moammer el-Kadhafi volt líbiai vezető megölését az arab tavasz 2011-es eseményeit követően, mert a politikus halála instabilitást idézett elő az észak-afrikai országban – jelentette ki Antonio Tajani olasz miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter – írta az olasz ANSA hírportál.

Italy's Foreign Minister Antonio Tajani addresses a press conference at the end of a G7 Foreign ministers’ meeting at Karuizawa Prince Hotel in Karuizawa, Nagano prefecture on April 18, 2023. (Photo by Franck ROBICHON / POOL / AFP)
Antonio Tajani olasz külügyminiszter.
Fotó: AFP

Súlyos hiba volt hagyni, hogy Kadhafit meggyilkolják. Nem volt a demokrácia bajnoka, de miután végeztek vele, politikai instabilitás érkezett Líbiába és Afrikába – nyilatkozta a tárcavezető az észak-toszkán tengerparton, a Lucca városa mellett található Marina di Pietrasantában megrendezett Versiliana című nyári fórumon.

Az egykori líbiai katonatiszt és forradalmár, Moammer el-Kadhafi 1969. szeptember elsejétől vezette Líbiát.

42 évig volt hatalmon, 2021. augusztus 20-án távolították a hatalomból a lázadók.

A 2011-es Arab Tavasz Tunéziában, majd Egyiptomban robbant ki, a forradalmi események több országra, így Líbiára is átterjedtek. Kadhafi brutálisan fellépett a lázadók ellen, ami nemcsak a belső ellenzékében, hanem a nyugati országokban is éles kritikákat váltott ki, 2011. május 16-án a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki ellene.

A bukása után bujkálni kényszerült, október 20-án fegyveres felkelők találtak rá Szurt városában, majd elfogása közben tisztázatlan körülmények között agyonlőtték. Október 25-én a diktátort fiával, Mutasszim Kadhafival együtt ismeretlen helyre temették a sivatagban, hogy sírhelye ne váljon zarándokhellyé.

Regnálása idején igyekezett jó kapcsolatot ápolni a nyugati országokkal, főleg Olaszországgal és Franciaországgal. Nicolas Sarkozy korábbi francia elnök ellen évek óta vizsgálat zajlik amiatt, mert a vádak szerint a 2007-es választási kampányához 50 millió eurós támogatást kaphatott a Kadhafi-rezsimtől, ami tiltott finanszírozásnak minősül.