Nemzetközi gazdaság

Szabadul a fosszilis tüzelőanyagoktól az áramtermelésben az EU

Jelentősen visszaesett a szénalapú áramforrások szerepe az uniós termelésben.

Az áramtermelésében egyre kevésbé játszanak fontos szerepet a fosszilis tüzelőanyagokkal működő erőművek, mindössze az uniós áramtermelés harmadát tették ki az idei első fél évben az Ember Climate friss jelentése szerint.

A fosszilis forrásokból termelt áram 17 százalékkal maradt el a tavalyi év hasonló időszakában feljegyzettől, miközben a teljes áramfogyasztás 5 százalékkal csökkent az előző évhez képest. 

A fosszilis tüzelőanyagokból az agytröszt által 2015 óta összegyűjtött havi adatok szerint sosem nyert még ki ennyire kevés villamos energiát az EU. 

A szén- és gáztüzelésű erőművek szerepének csökkenését segítette a megújulók áramtermelésének növekedése, ideértve az idén a tavalyinál jobban teljesítő vízerőműveket is. Azonban a francia atomerőművek év elején még jelentkező problémái és a német reaktorok bezárása miatt a nukleáris energiával termelt árammennyiség is csökkent.

Fotó: Shutterstock

Az EU 2030-ra 65 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását, és 2045-re tűzte ki a nettó zéró kibocsátás elérését. Ehhez várhatóan kevesebb energiára, ám több áramra lesz szükség a jelenleginél, a fűtés és a közlekedés elektrifikációja miatt.

A fosszilis erőművek termelése az idei első fél évben tizenegy európai országban több mint 20 százalékot, ötben pedig több mint 30 százalékot zuhant. Tizennégy országban volt a kérdéses időszakban a legalacsonyabb a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló áramtermelés, és 

hét országban az évszázad legkisebb fosszilis termelését jegyezték fel. 

A mostani jelentés megerősíti az Energia és Tiszta Levegő Kutatási Központ (Centre for Research on Energy and Clean Air, CREA) korábbi elemzését, amely szintén a tiszta energia felé történő elmozdulást mutatta ki az uniós tagállamokban. Azonban bár a fosszilis tüzelőanyagok magas ára csökkentette a keresletet, Petras Katinas, a CREA elemzője szerint továbbra is fennáll az EU függése a fosszilis tüzelőanyagoktól.

Ez különösen azért lehet problémás, mert ezeknek az anyagoknak a jelentős részét a közösség importból szerzi be, ami sérülékennyé teszi a kontinens országait. Az ellátás apróbb zavarai is jelentős árfolyamváltozást tudnak kiváltani – írja a The Guardian.

Az Ember jelentése szerint a napenergiával termelt áram mennyisége 13 százalékkal, a széllel termelté 5 százalékkal, a vízerőművek kibocsátása pedig 11 százalékkal haladta meg a tavalyi értéket. A nukleáris energia kibocsátása 4 százalékot esett ugyan az első fél évben, de éves szinten várhatóan magasabb lesz a tavalyinál.

Számos országban ért el rekordot a megújuló források részesedése, így Görögországban és Romániában arányuk először haladta meg az 50 százalékot az áramtermelésben, míg Dánia és Portugália már a 75 százalékos szintet is átlépte.

A jelentés arra is rámutat, hogy az áramfogyasztás visszaesése részben az energiahatékonyság következménye, az orosz–ukrán háború miatt bevezetett sürgősségi intézkedések miatti spórolás egy része nem fenntartható és nem is kívánatos.

 

megújuló energia áramtermelés Európai Unió nukleáris energia
Kapcsolódó cikkek