BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Frustrated,Asian,Young,Businessman,Worker,Working,On,Table,In,Office.,
Frustrated Asian young businessman worker working on table in office. Busy employee worker people feel tired and headache from late work and overwork job document on computer desk at company workplace

Újabb érveket találtak a négynapos munkahét mellett

Kutatások megállapították, hogy hosszú távú előnyei is lennének a rövidebb munkahétnek. Amellett, hogy jót tesz az alkalmazottak egészségének, még a hatékonyságuk is nő.

Számtalan előnye van a lerövidített munkahétnek – az alkalmazottak munka és magánélet közötti egyensúlya is helyrebillen, ami hozzájárul kiegyensúlyozottságukhoz is – állapítják meg egy friss tanulmányban.

Frustrated,Asian,Young,Businessman,Worker,Working,On,Table,In,Office.,
Frustrated Asian young businessman worker working on table in office. Busy employee worker people feel tired and headache from late work and overwork job document on computer desk at company workplace
Fotó: shutterstock

A tanulmányt koordináló 4 Day Week Global nonprofit szervezet új kutatása 41 cég alkalmazottainak egészségi állapotát, jólétét és termelékenységét is nyomon követte másfél éven keresztül. Az alkalmazottak átlagos munkaideje 38-ról, 33 óra alá csökkent, amit már csak egy hajszál választ el a 32 órától, azaz a négynapos munkahéttől. 

A társaságok több módszert is kitaláltak a hatékonyság emelésére, és nem csak a munkaintenzitás növelésére hagyatkoztak. Időt takarítottak meg a kevesebb megbeszéléssel, leegyszerűsítették a kommunikációt, és a munkát megzavaró tényezőket is igyekeztek kiszűrni.

A tanulmány eredménye az lett, hogy a négynapos hétre való átállás előnyei tartósak lehetnek, és idővel fokozódhatnak, nem pedig eltűnhetnek. 
 

Gyakran elhangzik az a vád, hogy a rövidebb munkahét előnyeit nem lehet fenntartani, az újdonság varázsa elmúlik. A mi kísérletünk egy évnél is hosszabb volt, és az eredmények mást mutatnak

– hangsúlyozta Dale Whelean, a 4 Day Week vezérigazgatója. Egyúttal azt is hangsúlyozta, ahelyett, hogy az előnyökhöz „hozzászoktak volna” a munkavállalók, a pozitívumok egyre egyértelműbbé váltak, amit ígéretesnek tart, és úgy véli, hogy ez egy fontos érv lehet a modellváltás szempontjából.

Ugyanakkor a kiégési ráta emelkedett, és a dolgozók munkával való elégedettsége csökkent, igaz mindkét mutató a korábbiaknál jobb értéken stabilizálódott. Emellett 

nőtt a vállalatok munkaerő-felvételi hajlandósága és -megtartási képessége is,

ugyanis a felmondani készülő munkavállalók letettek elképzelésükről. Összességében a teszt végén egyik cég sem jelezte, hogy visszatérne az ötnapos munkahéthez. 

Működik a négynapos munkahét a Telekomnál, az idén is a legvonzóbb munkahely lett

A Telekom munkavállalóinak 90 százaléka szívesen folytatná a négy napos munkavégzést.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.