Félretette a vitákat a német kormánykoalíció, és megállapodott egy hétmilliárd eurós társaságiadó-kedvezménycsomagról, amelynek célja Olaf Scholz kancellár szerint, hogy nagy lendületet adjon a gyengélkedő gazdaságnak.

SCHOLZ, Olaf; LAUTERBACH, KarlBerlin, 2023. augusztus 16.
Olaf Scholz német kancellár (középen, b) és Karl Lauterbach egészségügyi miniszter a hetenkénti kormányülésen a berlini kancellári hivatalban 2023. augusztus 16-án. A német kormány elfogadni készül a marihuánafogyasztás liberalizálását célzó tervet. Eszerint a kábítószert korlátozott mennyiségi dekriminalizálnák, és kannabiszklubok tagjainak engedélyeznék a marihuánavásárlást gyógyászati céllal.
MTI/AP/Markus Schreiber
Olaf Scholz kancellár (középen) lendületet akar adni a gyengélkedő gazdaságnak.
Fotó: Markus Schreiber / MTI / AP

A Növekedési lehetőségekről szóló törvény elnevezésű csomag elfogadására tett korábbi kísérletet Lisa Paus zöldpárti családügyi miniszter hiúsította meg, aki 12 milliárd eurót kért egy új gyermektámogatási juttatásra. (Egy euró 381,8 forint.)

A csomagot négyéves időszak alatt hajtják végre, és a Reuters által látott tervezet szerint az első évben a szövetségi kormánynak 2,6 milliárd euró, a tartományoknak 2,5 milliárd euró, az önkormányzatoknak pedig 1,9 milliárd euró adóbevétel-kiesést okoz.

Meg fogjuk vitatni, hogyan vehetünk nagy lendületet. A német gazdaság többre képes

– mondta a kancellár kedden a Berlin melletti Meseberg-kastélyban a kétnapos kabinetülés kezdetén.

A négyezermilliárd euró értékű gazdasághoz képest szerénynek számító ösztönzőcsomagot olyan időszakban fogadták el, amikor a közvélemény egyre elégedetlenebb a hárompárti koalícióval. A Forsa friss felmérése szerint a megkérdezettek 61 százalékát annyira bosszantja a koalíciós civakodás, hogy már nem is figyel oda rá.

The,German,Bundestag,With,Flag,,A,Constitutional,And,Legislative,Building
A közvéleménynek elege van a koalíciós huzakodásból.
Fotó: Shutterstock

A csomagot a liberális Christian Lindner pénzügyminiszter támogatta elsősorban, és az eddigi kudarcot az emberek úgy értékelték, hogy a szociálisan gondolkodó szociáldemokratákból és zöldekből, valamint a gazdaságilag liberális szabaddemokratákból álló koalíció túl nehézkes a közös kormányzáshoz.

Végül úgy sikerült dűlőre jutni, hogy megállapodtak: a tervezett új gyermektámogatási alap összegét valamivel több mint kétmilliárd euróra csökkentik.

Az új törvénytervezet ösztönzi a vállalatokat klímabarát beruházások megvalósítására, adókedvezményeket biztosít a kutatásra, és lehetővé teszi, hogy a vállalatok több veszteséget számoljanak el más pénzügyi évek nyereségével szemben.

A német gazdaság a második negyedévben stagnált, nem mutatta a téli recesszióból való kilábalás jeleit, és bebetonozta pozícióját a világ egyik leggyengébb nagy gazdaságaként.