India aligha exportál majd cukrot az októberrel kezdődő 2023–2024-es szezonban – figyelmeztetett Kona Haque, az ED&F Man Commodities kutatási vezetője, megerősítve a Reuters korábbi kormányzati forrásokból származó értesüléseit.

Indian farmers Bhurabhai Gol (R) and Jillubhai work in a sugar cane field in Badarkha village, some 30 kms from Ahmedabad, on March 27, 2012. The Indian government has recently cleared one million tonnes of sugar exports following surplus production. India is the world's second-largest producer of sugar and is also the biggest consumer, producing some 24.3 million tonnes and exported 2.6 million tonnes in the previous year. AFP PHOTO / Sam PANTHAKY (Photo by SAM PANTHAKY / AFP)
Egy évszázad legszárazabb augusztusa miatt kevesebb cukornád terem Indiában.
Fotó: AFP

Ez azt jelenti, hogy Delhi hét év után először ismét teljesen leállítja a kivitelt, és emiatt várhatóan tovább nő a cukor világpiaci ára, amely már így is többéves csúcson jár. Félő, hogy emiatt tovább gyorsul majd az élelmiszerár-infláció a globális piacokon.

India a szeptember 30-án véget érő szezonban 6,1 millió tonna cukor exportját engedélyezte, feleannyit, mint tavaly, amikor a kivitel rekordot jelentő, 11,1 millió tonna volt. 

Delhi azért kényszerül a tilalomra, mert egy évszázad legszárazabb augusztusa után hiába várható szeptemberben átlagos mennyiségű csapadék, a cukornádtermés így is kisebb lesz a tavalyinál.

A kevés idei eső egy neve elhallgatását kérő ágazati illetékes szerint még a következő évi termés mennyiségét is negatívan befolyásolja, és ezzel Haque is egyetért, aki szintén aggodalmát fejezte ki a 2024–2025-ös indiai cukornádtermés miatt.

Bowl,And,Scoop,With,White,Sand,And,Lump,Sugar,On
A hazai ellátásra lesz elég cukor, de a kivitelt leállítják.
Fotó: Shutterstock

Sanjeev Chopra indiai élelmezésügyi miniszter szerint a cukortermelés elegendő lesz a hazai kereslet kielégítésére, és a kormány kérni fogja a termelőket, hogy az árak lehűtése érdekében többletcukorkészletet értékesítsenek a belföldi piacon.

A cukor világpiaci ára is azért emelkedett, mert az El Nino időjárási jelenség a szokásosnál szárazabb idővel jár, ami a legnagyobb cukortermelők közül nemcsak Indiában, hanem valószínűleg Thaiföldön is csökkenteni fogja a termelést.