A cukorárak váratlanul meredek emelkedése 282 millió eurós üzemi nyereséghez segítette a Südzuckert 2023–24-es üzlet évének első, májussal zárult negyedében. Az Európa legnagyobb cukorgyártójának számító német csoport ezen a soron 73 százalékos pluszt mutatott ki a tavalyi bázisidőszakhoz képest. A Südzucker öt tevékenységi köre közül a fő profilt jelentő cukorgyártásban az egy évvel korábbi egymillióról 169 millióra nőtt az üzemi profit.

Südzucker AG
A cukor bő egy év alatt 80 százalékkal drágult az árutőzsdén.
Fotó: Südzucker AG

Az eredmény jobb is lehetett volna, az Oroszország ukrajnai invázióját követően elszabadult energia- és alapanyagárak viszont jelentősen növelték a konszern kiadásait, ezt azonban a bő egy éve tartó cukorpiaci árrali bőven kompenzálni tudta. Ezalatt a meghatározó árak 80 százalékkal emelkedtek. 

A mostani pozitív fejleményre a Südzucker feljebb srófolta folyó üzleti évének profittervét, méghozzá a 725-875 millió eurós sávból a 850-950 milliós tartományba áthelyezve. A februárral zárult tavalyi üzleti év 704 millió eurós üzemi nyereséget hozott, akkor 112 százalékos éves alapú növekedést mutatott ki a vállalatcsoport. Egyszersmind a tavalyi 9,5 milliárd eurós forgalom után az idei előrejelzésüket 10,4-ről 10,9 milliárd euróra módosították. A jó hírekre 6,4 százalékkal erősödött a Südzucker árfolyama. 

Ami a kilátásokat illeti, azok részvényesi szempontból kiválónak, fogyasztói oldalról nézve viszont elszomorítónak mondhatók. 

A cég előrejelzése szerint Európában a cukorárak további emelkedésével kell számolni, a kínálat legfeljebb szűken bővülhet, s az továbbra is nettó importőr marad, azaz ki lesz szolgáltatva a nagy dél-amerikai és ázsiai termelőknek, szállítóknak – és a természeti katasztrófáknak, mint amilyeneket az El Nino tud okozni a termőterületeken. 

A nyers cukor határidős jegyzése 1 éves
 

A szűkös globális kínálat miatt a cukor árutőzsdei határidős jegyzése áprilisban 11 és fél éves csúcsra emelkedett, májusban pedig átszámítva 311 forintos kilogrammonkénti árat jegyeztek fel a statisztikában. Mivel ez nettó árat jelent, 

ez a magyar rögvalóságban a cukor jelentős drágulását vetíti előre, épp a befőzési időszak kellős közepén. 

A kiskereskedelmi egységenként eltérő, de kilónként 250 forint körüli hatósági árstop július végi kivezetésével az édesítőszer 400 forint közelébe drágulhat, ebből a kormányzat által elrendelt 15 százalékos kötelező akciózás sem sokat faraghat le. 

Elemzői számítások szerint a kereskedők az árstop miatt a kristálycukron kilónként több mint száz forintot vesztenek, amit más termékek drágításával tudnak csak kompenzálni, s ez vélhetően így is marad, amíg az nem szorul 10 százalék alá, és a hatósági beavatkozás meg nem szűnik.

A Südzucker negyedéves árbevétele 11 százalékkal, 2,52 milliárd euróra nőtt. Ebből a tavalyinál 27 százalékkal többet, 924 millió eurót szállított a cukorágazat. A csoport többi üzletága közül az önálló tőzsdei jelenléttel bíró CropEnergies maradt mínuszban, a bioüzemanyagokat, állati takarmányokat és szén-dioxidot gyártó divízió bevétele az alapanyagok drágulására visszavezethetően 377-ről 289 millió euróra karcsúsodott, üzemi nyeresége pedig a hatodára, 14 millió euróra olvadt. 

Südzucker AG
A cukorrépa vetésterületét idén 8 százalékkal, 350 ezer hektárra növelte a Südzucker.
Fotó: Südzucker AG

A keményítő üzletág bevétele 293 millió eurón stagnált, ahogy a profitja is 23 millión. A gyümölcssűrítményeknél viszont 11 százalékkal magasabb, 401 millió eurós forgalmat regisztráltak, 20 százalékkal több, 24 millió eurós üzemi profittal.

Kiadta a gyorsjelentését az üzleti negyedévre Südzucker kelet-közép-európai élelmiszeripari érdekeltségeit tömörítő Agrana is, amelynek a gyümölcssűrítményeket készítő Austria Juice, a kukoricából keményítőt, izocukrot és már értékes anyagokat kinyerő Hungrana, valamint a kaposvári cukorgyár tulajdonosa, a Magyar Cukor a tagja. 

Az Agrana 9 százalékkal, 966,1 millió euróra növelte bevételét, és 23 százalékkal 63,5 millióra az üzemi eredményét. A csoport nem öntötte konkrét számokba a folyó üzleti évre vonatkozó tervszámat, csak az irányokat vázolta fel. Eszerint 

valamennyi divízióban „rendkívül jelentősen” nő az árbevétel és az üzemi eredmény, 

a keményítőgyártást leszámítva, ahol alacsonyabb profittal számolnak.