A cseh–német határon fekvő Érchegységben felfedezett lelőhelyeken 25 évre elegendő lítium várja, hogy csehek kitermeljék. A lítium szteroidot jelenthet a cseh gazdaságnak, Prága évente akár egymillió akkumulátor legyártását sem tartja kizártnak.

Fotó: AFP

A világ legkönnyebb féme, vagyis a lítium egyre fontosabbá válik a világgazdaság számára – írta a Interia Biznes. Elengedhetetlen eleme az elektromos autók akkumulátorainak gyártásánál, így az elektromobilitás nem képzelhető el nélküle. 2022-ben a lítium-hidroxid ára rekordnak számító 81 ezer dolláros jegyzést ért el a Londoni Fémtőzsdén (London Metal Exchange), ami forintra átszámítva több mint 30 millió forintnak felel meg. Egy évtizeddel korábban a lítium még csak 4,5 ezer dollárba került tonnánként.

Európa legnagyobb lítiumlelőhelyei a német–cseh határ vonalán találhatók. 

A szakértők szerint a világ tartalékainak 3-5 százaléka bújhat meg itt a hegyek alatt.

A cseh kormány szeptemberben felvázolt tervei szerint az ország gazdaságának húzómotorja lehet a rendelkezésre álló készletek kitermelése.

A Cseh Kereskedelmi Kamara jelentése szerint az ország gazdasága minden növekedési potenciálját kimerítette, és a stagnálás veszélye fenyegeti. A lítium lehet a megoldás a cseh gazdaság megmentéséhez.

Az Érchegységből a lítiumot az állami Cseh Energiagyár fogja kitermelni. A munkálatok elkezdéséről Prága már aláírta a megállapodást Szászországgal.

Az előzetes becslések szerint a lelőhelyekből nagyjából 2,25 tonna lítiumot tudnak kinyerni évente. 

Ez a mennyiség körülbelül évi egymillió lítiumakkumulátor előállítását teheti lehetővé.

Csehország közölte, hogy a kibányászott fémet nem exportra szánják, minden kilogrammot a saját iparukban akarnak feldolgozni. A bányászattól, a feldolgozáson át egészen a kész akkumulátorokig tart majd az értéklánc. Ehhez az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium egy 25-55 gigawattóra kapacitású gyár építését jelentette be, ahol az Érchegységből kitermelt minden lítiumot fel tudnak majd dolgozni.

A lítiumbányászat az ipari érdekek mellett a munkaerő-problémát is megoldhatja a térségben. Ustka bányavidéken a barnaszénbányászat leállításával több ezer helyi vesztette el a munkáját. Az új lítiumbánya lehetővé teszi legalább ezer bányász újbóli alkalmazását. Emellett a feldolgozóiparnak is kell majd a dolgos kéz, így sok legyet üthet a cseh kormány ezzel egy csapásra.

A helyi lakosok viszont nem látják ilyen derűsen a helyzetet, sokan a környezet tönkretétele miatt aggódnak. Bár a lítiumbányászatot támogatják, a vízellátási gondok és a levegőminőség várható romlása nem ad teret a hurráoptimizmusnak. Az önkormányzatok már most a jövőben felmerülő károk megtérítését követelik.

A világ lítiumkészleteinek 70 százaléka Dél-Amerikában található. Az Argentína, Bolívia és Chile hármast nevezik a lítium-háromszögnek.