Megugrott a sör ára Csehországban. A prágai sörözőkben átlagosan 64,3 koronáért (1020 forint) adtak egy pofa sört júliusban, míg egy évvel korábban ugyanezért 58,8 koronát (933 forint) kellett kicsengetni. Ez 9,3 százalékos emelkedés éves szinten. Egy korsó sör átlagára országosan elérte az 54 koronát júliusban, átszámítva a 857 forintot. Ez 8 százalékos éves drágulás – derült ki 8 ezer vállalkozás pénztárgépeinek adataiból.

Prague,,Czech,Republic,-,May,10,2018.,Group,Of,Young
Csehországban a csapolt sör árát nemcsak a versenyszféra, hanem az áfaemelés is felfelé hajtja.
Fotó: Kseniia Vorobeva / Shutterstock

Az inflációs környezetet tekintve ez nem tűnik soknak, ám a sör egyik őshazájának tekinthető országban az állam januártól megemeli a csapolt nedű adóját, így egykorsónyi sör ára nemsokára meghaladhatja a 70 cseh koronát, azaz az 1110 forintot – legalábbis ezt állítja Lubos Kastner, a Kis- és Középvállalkozások Szövetségének szóvivője. Marek Vyborny mezőgazdasági miniszter azonban vitatja az áremelés mértékét az inflációs adatokra hivatkozva. A kormány a csapolt sör 10 százalékos áfakulcsát 21 százalékra emeli januártól. 

Az adóemelést áprilisban belengették, nyáron pedig elfogadták. A sör ára már tavaly nyáron is átlagosan tizedével emelkedett.

Lubos Kastner bírálta az adóemelést, különösen annak fényében, hogy a rendelkezés a borokra nem érvényes. 

A bort ugyanis egyáltalán nem adóztatják a sör hazájában.

Az iparági szakértő az áfaemelés egy évvel való elhalasztását javasolja, így a vidéki kisvállalkozásoknak több idejük maradna a felkészülésre. 

Jobb lenne, ha a sör árát maga a piac döntené el, s ebbe az állam nem nagyon szólna bele

– jelentette ki Kastner, aki elmondta azt is, hogy a törvényhozók nem hajlandók egyeztetni az érdekvédő szervvel. Az idei árpatermés az előrejelzések szerint 30 százalékkal jobb lesz a tavalyinál, bár a két évvel korábbi rekordtermés nyomába sem ér – írja a Expatz.cz. Bár sokan abban reménykednek, hogy a gabona árának csökkenése lejjebb nyomhatja a sörét, számukra Tomás Maier, a Cseh Élettudományi Egyetem Vállalkozás-gazdaságtani Karának munkatársa kiábrándító hírt közölt. A közgazdász felhívta a figyelmet, hogy 

az árpa és a komló mindössze 1 százalékot képvisel a nagyobb sörfőzdék termékeinek árszerkezetében.

A sörfőzdék jellemzően ősszel emelik az áraikat, így idén már a most bejelentett adóváltozással számolhatnak. Kastner így kéthullámos növelésre számít a sörök árában: ősszel a sörfőzdék új árszabása, év elejétől pedig az adókulcs emelkedése miatt.

A szakértő a CNN Prima Newsnak elmondta, hogy szerinte

a sör erős megadóztatása és a bor adómentessége fölösleges árkot ás a sörfőzők és a borászok közé, ráadásul az áfaemelés a nép nagy részének sincs ínyére.

A szóvivő sürgette a gazdasági lobbiban érintett politikusok felelősségre vonását. Az agrárminiszter szerdán bejelentette, társadalmi egyeztetést kezdeményeznek a bor jövedéki adójával kapcsolatban, és a felállított munkacsoport legkésőbb az év végén teszi le a jelentését. Az adóemelések egyre nagyobb szerephez jutnak Csehországban, amelynek idei költségvetése is recseg-ropog.

Sörgyártásban már elérte Európa a járvány előtti szintet

Változatlanul Németország az EU legnagyobb sörgyártója 7,6 milliárd literrel, ami a teljes termelés negyedét teszi ki. A második helyen Spanyolország áll 3,9 milliárd literrel, majd Lengyelország (3,7 milliárd), Hollandia (2,6 milliárd), Franciaország és Olaszország következik (két-két milliárd liter).