A cseh pénzügyminiszter, Zbynek Stanjura átalakítaná az ország adórendszerét: a jelenleg 10 százalékos és 15 százalékos áfakulcs helyett létrehoznának egy 14 százalékos kulcsot, miközben a 21 százalékos felső szintet megtartanák. A jelenleg alacsonyabb adókulccsal adóztatott szolgáltatásokat, például a szállást, a sportot és a kulturális tevékenységeket, 21 százalékos adóval sújtanák.

Czech,Cash,Money,Close-up,Background.,Czech,Crown.,Ceska,Koruna.,Bill
Fotó: Shutterstock

A sör áfáját is 21 százalékosra emelnék. A változtatások 24 milliárd korona (1 korona = 16 forint) pluszbevételt hozhatnak a jövő évi költségvetésbe. Stanjura célja, hogy az adótörvény júniusra a parlament elé kerüljön, bár az  az intézkedések vita tárgyát képzik a kormánykoalícióban. Petr Fiala miniszterelnök közölte: a médiában megjelent tervek nem véglegesek – írja a Reuters.

Személyesen fogom bejelenteni a végleges javaslatokat a költségvetési hiány csökkentésének témájában egy hónapon belül

– jelentette ki a kormányfő. Hozzátette: a kabinet elsősorban az államon akar spórolni, és csak utána következik a lakosság. A kormányzó ötpárti jobbközép koalíció 2021 végén vette át a hatalmat, és az egyik célja, hogy csökkentse az államháztartási hiányt, azonban az orosz–ukrán háború keresztülhúzta Prága számításait. 

A deficit jóval az európai uniós átlag alatt van, de az elmúlt években az egyik leggyorsabb ütemben nőtt a blokkban: a hiány 2020-ban rekordot döntött 420 milliárd koronával, míg tavaly 375 milliárd koronát tett ki, idén pedig 295 milliárdos deficitet terveznek. A tervek szerint a cseh energiasapka idén legfeljebb 200 milliárd koronába (8,79 milliárd dollár) kerül majd. Az ország közben több problémával is szembesül.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, az ország technikai recesszióba került, miután a tavalyi utolsó két egymást követő negyedévben is csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévhez viszonyítva. A  teljes cseh kiskereskedelmi forgalom 6,4 százalékkal volt kevesebb reálértékben februárban, mint egy évvel korábban. A változás éves rátája már tavaly március óta negatív, míg az infláció februárban éves szinten 16,7 százalék volt.

A költségvetési kiadások csökkentése érdekében a kormánykoalíció március elején elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében a összegének emelését már nem az inflációhoz mérten számítják. Egy javaslat szerint megemelnék a nyugdíjazás korhatárát: a negyvenévesek és az annál fiatalabbak 65 helyett 68 éves korukban vonulhatnának nyugdíjba, ami ellen a szakszervezetek és az ellenzék is tüntetett.

Megjött a csehek autóvásárlási kedve – a Skoda a legnépszerűbb márka

Éves összehasonlításban az első negyedévben 18,9 százalékkal 56 341-re nőtt a legyártott új személyautók száma Csehországban. Az eladások éves szinten 75 százalékkal ugrottak. A legkeresettebb márka a Skoda volt, amelynek eladása 19,7 százalékkal 19 929 darabra emelkedett. A második helyen a dél-koreai Hyundai található, a harmadik a japán Toyota lett.