Az tagállamai már majdnem ugyanannyi sört gyártanak, mint a koronavírus-járvány előtt. A blokk statisztikai ügynöksége, az Eurostat jelentése szerint 2022-ben 34,3 milliárd liter sör készült a 27 országban – és ebben nincsenek benne az alkoholmentes termékek. Ez azt jelenti, hogy a sörgyártás 7 százalékkal nőtt tavaly az előző évihez képest, és megközelítette a 2019-es 34,7 milliárd literes termelést.

Flensburg Brewery
28 January 2019, Schleswig-Holstein, Flensburg: Beer bottles run over a belt in the Flensburg brewery. At the annual press conference on 31.01.2019, the brewery will inform about the business result and development. Photo: Carsten Rehder/dpa (Photo by CARSTEN REHDER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Sörgyártásban változatlanul Németország áll az élen.
Fotó: Carsten Rehder / AFP

A Deutsche Welle internetes kiadása a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a pandémia igen negatív hatással volt a sörgyártásra és -fogyasztásra is, nem kis részben azért, mert EU-szerte több hullámban bezárták a kocsmákat és éttermeket, és korlátozták, hogy hány ember találkozhat otthon.

Ami az alkoholmentes – nulla és 0,5 százalék alkoholtartamú – sört illeti, a 27 tagállamban tavaly 1,6 milliárd litert gyártottak, ami nagyjából megegyezik az előző évivel.

Változatlanul Németország az EU legnagyobb sörgyártója 7,6 milliárd literrel, ami a teljes termelés negyedét teszi ki. A második helyen Spanyolország áll 3,9 milliárd literrel, majd Lengyelország (3,7 milliárd), Hollandia (2,6 milliárd), Franciaország és Olaszország következik (két-kétmilliárd liter).

A világ legnagyobb sörgyártója, belga AB InBev az idén is jó év elé néz, a Bud Light marketingkampányát övező botrány és az amerikai fogyasztói bojkott dacára is a vártnál nagyobb bevétellel és nyereséggel zárta a második negyedévet a dinamikusan növekvő kínai fogyasztásnak és az áremeléseknek köszönhetően.

A németek azonban inkább megisszák a saját sörüket, a legnagyobb exportőr ugyanis még mindig Hollandia, 2,6 milliárd literrel a teljes uniós kivitel 27 százalékát adja. Belgium 1,6 milliárd literrel, a kivitel 17 százalékával a második, majd Németország (1,5 milliárd liter, 16 százalék), Csehország (0,6 milliárd liter, 6 százalék) és Írország (0,4 milliárd liter, 5 százalék) következik.

Sunday Trade In Poland
An alcohol stand is seen inside a grocery shop in Krakow, Poland on November 27, 2022. Most of the shops are closed most sundays in Poland. Exceptions are e.g. owner-operated stores, post offices or gas stations. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Gyártásban már visszatért az EU a járvány előtti szintre.
Fotó: Jakub Porzycki / AFP

Az uniós sör első számú exportpiaca az Egyesült Királyság,

ahová tavaly 860 millió litert szállítottak – ez a teljes EU-n kívüli kivitel 21 százaléka. A második helyen az Egyesült Államok áll 716 millió literrel, ami 18 százalékos részesedést jelent. Oroszországba tavaly 271 millió liter uniós sört szállítottak, ez a teljes blokkon kívüli kivitel 7 százaléka.

Ami a sörimportot illeti, abban változatlanul Franciaország vezet: 0,9 milliárd litert vásároltak, ami a teljes uniós behozatal 17 százaléka. Nagy importőr még Olaszország (0,7 milliárd liter), Németország (0,7 milliárd liter), Hollandia (0,6 milliárd liter) és Spanyolország (0,5 milliárd liter.)

Ha már sört vásárolnak az EU-n kívülről, akkor leginkább az angol alkoholt választják: az Egyesült Királyságból 290 millió litert importált a 27 tagállam, ez a tejes behozatal 57 százaléka.