Végső kétségbeesésében drasztikus, és eleddig példa nélküli lépésre szánta el magát Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke: a kiszivárogtatások megelőzése érdekében lefoglalta kollégái mobiljait a szerdai-csütörtöki ülés előtt - értesült a Reuters. A kiszivárogtatások már elődje, Mario Draghi regnálását is megkeserítették.

Christine Lagarde, az EKB elnöke - mint egy dühös tanárnéni
Fotó: AFP

A hírügynöség forrásai szerint a jegybankelnök keményen le is tolta beosztottjait a szivárogtatások miatt. Az EKB kormányzó tanácsának mind a 26 tagját felszólították, hogy adják át mobiltelefonjaikat szerdán, az ülés első napján. Ekkor volt napirenden Claudia Buch megválasztása az bankfelügyeletért felelős pozícióra. Buch kinevezése után aztán visszaadták a mobilokat. (Attól ezek szerint nem tartott Lagarde, hogy a kamatdöntést is kitolná valaki a médiának.. ) A német bankszakember lett a legnagyobb európai bankokat felügyelő tanács vezetője.

A szivárogtatások jelentősen erodálják a központi bank hitelességét. Emlékezetes, amikor Buch elődje, Andrea Enria 2018-as megválasztása jóval a hivatalos közlemény előtt már megjelent meg a médiában. Erősen botrányszagú volt az is, amikor a Reuters két nappal a bejelentés előtt nyilvánosságra hozta, hogy az EKB emelni fogja a kulcsfontosságú inflációs előrejelzést - ez készítette elő a terepet a csütörtöki 25 bázispontos kamatemelésnek. A piac korábban hajlott arra, hogy a jegybank a recessziós félelmek miatt nem változtat irányadó kamatán, az inflációs előrejelzés kiszivárogtatása után viszont tutira vették az újabb monetáris szigorítást.

 

(Writing By Francesco Canepa; Editing by Mike Harrison)