Az Európai Központi Bank 25 bázisponttal emelte három irányadó kamatát csütörtökön. A kamatdöntést  fél órával követő szokásos sajtótájékoztatóján Christine Lagarde, az EKB elnöke kiemelte, hogy az mérséklődött ugyan, de még mindig túl magas a 2 százalékos célértékhez képest. A mostani kamatszintet – kellő ideig fenntartva –, már alkalmasnak ítéli a középtávú inflációs cél eléréséhez, de továbbra is adatvezérelt megközelítést alkalmaznak a jegybanki szigor megfelelő szintjének és időtartamának meghatározásakor. 

President of the European Central Bank (ECB) Christine Lagarde listens to journalists' questions as she addresses a press conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on September 14, 2023. The European Central Bank on September 14, 2023 said eurozone inflation was expected "to remain too high for too long" as it raised its inflation forecast for this and next year but lowered it for 2025.The ECB sees inflation reaching 5.6 percent in 2023, 3.2 percent in 2024 before easing to 2.1 percent in 2025. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Lagarde szerint a gazdaság valószínűleg visszafogott marad az elkövetkező hónapokban.  Fotó: AFP

Az idei első fél évben az eurózóna gazdasága stagnált, s a legfrissebb mutatók arra utalnak, hogy a harmadik negyedév is gyenge lehet. Az euróövezeti iránti alacsonyabb kereslet és a szigorú finanszírozási feltételek visszafogják a növekedést, miközben a a lassuló gazdaság ellenére mindeddig rugalmas maradt. 

Az lecsengésével a kormányoknak folytatniuk kell a kapcsolódó támogatási intézkedések visszavonását. 

Ez elengedhetetlen a középtávú inflációs nyomás enyhítéséhez, hogy elkerülhető legyen egy erőteljes monetáris politikai válasz. A fiskális politikákat úgy kell kialakítani, hogy a gazdaság termelékenyebbé váljon, s fokozatosan zsugorodjon az államadósság. 

A gazdasági növekedést övező kockázatok lefelé mutatnak.

Bár a növekedés lassabb lehet, ha a monetáris politika hatásai a vártnál erőteljesebben érvényesülnek, vagy ha a világgazdaság gyengül, például Kína tovább lassulna. Ezzel szemben a növekedés a vártnál magasabb lehet, ha az erős munkaerőpiac, a növekvő reáljövedelmek és a csökkenő bizonytalanság nyomán az emberek és a vállalkozások magabiztosabbak lesznek és többet költenek. 

A felfelé mutató inflációs kockázatok közé tartozik az energia- és élelmiszerköltségek esetleges újbóli emelkedése. 

A kedvezőtlen időjárás és a kibontakozó éghajlati válság a vártnál nagyobb mértékben emelheti az élelmiszerárakat. Ezzel szemben a gyengébb kereslet – például a monetáris politika erősebb transzmissziója vagy az euróövezeten kívüli gazdasági környezet romlása miatt – alacsonyabb ároldali nyomást eredményezne, különösen középtávon.

A finanszírozás ismét drágábbá vált a bankok számára,

mivel a megtakarítók az egynapos betéteket lekötött betétekkel helyettesítik, amelyek több kamatot fizetnek, s az EKB a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveleteit fokozatosan megszünteti. Az üzleti hitelek és jelzáloghitelek átlagos hitelkamatai júliusban tovább emelkedtek, 4,9 százalékra, illetve 3,8 százalékra.

A hiteldinamika is gyengült, a cégeknek nyújtott hitelek éves szinten 2,2 százalékkal nőttek júliusban a júniusi 3 százalékhoz képest. 

A háztartásoknak nyújtott hitelek szintén kevésbé erőteljesen, 1,3 százalékkal nőttek a júniusi 1,7 százalék után. Az elmúlt három hónap adatai alapján évesített értéken 0,8 százalékkal csökkentek a háztartási hitelek, ami a legerősebb zsugorodás az euró bevezetése óta.