Közélet

Megvan az EKB új vezetőjelöltje

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa Andrea Enriát jelölte szerdán az euróövezet legnagyobb bankjait felügyelő testület élére. 

A Felügyeleti Testület elnöki tisztségéért hárman voltak versenyben: Sharon Donnery, Írország központi bankjának alelnöke, Robert Ophele, a Franciaország értékpapír- és tőkepiacának felügyeletét ellátó országos hatáskörű szervezet elnöke, valamint az olasz Andrea Enria, az Európai Bankhatóság elnöke.

Az EKB tájékoztatta döntéséről az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Ügyek Bizottságának elnökét, Roberto Gualtierit, valamint a Gazdasági és Pénzügyi Ügyek Tanácsának elnökét, Hartwig Lögert.

Ha az Európai Parlament jóváhagyja jelölését és azt az Tanácsa is megerősíti, Andrea Enria 2019. január 1-jétől veszi át a francia Daniele Nouy helyét a Felügyeleti Testület elnöki székében. Az elnöki kinevezés nem megújítható öt éves időtartamra szól.

Andrea Enria
Fotó: AFP

Az 57 éves Andrea Enria megalapítása, 2011 óta vezeti a londoni székhelyű Európai Bankhatóságot, és nagy szerepet játszott a pénzügyi válság után az Európai Unió új pénzügyi szabályrendszerének kidolgozásában.

Az EKB mint független uniós intézmény európai perspektívából látja el a bankfelügyeletet. Egyebek között a 118 jelentősnek minősített euróövezeti bankot felügyeli közvetlenül. Ezek a bankok 21 ezer milliárd dollár értékben az euróövezet banki eszközállományának csaknem 82 százalékát birtokolják.

A Felügyeleti Testület az a belső szerv, amelynek feladata az EKB-ra ruházott felügyeleti feladatok megtervezése, előkészítése és végrehajtása.

EKB Andrea Enria kormányzótanács
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek