A Google a Google Flights szolgáltatásba 2018 és 2023 között feltöltött adatokat elemezve megbecsülte, hogy átlagosan mikor érhető el a legjobb árajánlat az Egyesült Államokon belüli, valamint az onnan Európába tartó repülőjáratokra. 

US-Thanksgiving Travel: San Francisco International Airport
A Google szerint hónapokkal korábban érdemes foglalni a legolcsóbb repülőjegyek megszerzéséhez annak, aki az Egyesült Államokból Európába utazna idén karácsonykor.
Fotó: Tayfun Coskun

A kutatás alapján Amerikán belüli utazás esetén a legolcsóbb ajánlatok megszerzésére

október 13–15. között érdemes jegyet foglalni a december 23–25. között induló járatokra. Az európai utak esetében ez az időszak egy nappal korábbra esik.

Az idei becslések nagyban eltérnek a vállalat tavalyi ajánlásaitól. Akkor úgy számolták, hogy a karácsonyi belföldi repülőjegyeket legolcsóbban az indulás előtti nagyjából 22. napon, az Európába tartó járatokra pedig az ünnepek előtti legalább 50. napon lehetett lefoglalni.

A US Travel Association előrejelzése szerint az Egyesült Államokon belüli utazások száma idén először meghaladja a koronavírus-járvány előtti, 2019-est. A szövetség idén mintegy 2,4 milliárd belföldi utazásra számít, 70 millióval többre, mint négy évvel korábban. A World Tourism Organization a 2023-ra vonatkozó előrejelzésében pedig úgy kalkulált, hogy a külföldi turisták száma idén várhatóan eléri a pandémia előtti szint 80-95 százalékát. Washington többek közt visszacsábítaná a kínai turistákat.

A program megmutatja az átlagos jegyárakat is, így könnyen megállapítható, hogy a kiszemelt út ezeknél olcsóbb vagy drágább.

Azt mindenesetre érdemes megjegyezni, hogy klímaszakértők szerint a vállalat durván elkalkulálja a repülés károsanyag-kibocsátását. A kutatók a BBC-t arról tájékoztatták, hogy a Google Flights tavaly olyan módszert vezetett be a repülés karbonlábnyomának kiszámítására, amely számos szennyezést kizár a számításból. Emiatt pedig vélhetően a valós környezeti hatás felét sem mutatják a számok – emlékeztetett az Insider.

Drága a repülőjegy, de nem csökken a kereslet – VG Podcast

Csúcsforgalom van a repülőtereken, elmaradt az ilyenkor szokásos nyári pangás, továbbra is nagyon élénk a kereslet Magyarországról is, noha nemcsak az utasszám emelkedik, hanem a repülőjegyárak is. London őrzi elsőségét az értékesítési toplistán, de harmadával kevesebb jegy fogy, mint korábban, viszont Amszterdam ütemesen lépked előre az élbolyban.