Az Egyesült Államok együtt akar dolgozni Kínával olyan problémák megoldását, mint a klímaváltozás, a mestersége intelligencia és a fentanilválság – mondta Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter Li Csiang kínai kormányfővel folytatott keddi pekingi tárgyalásán.

China's Premier Li Qiang (R) speaks with US Commerce Secretary Gina Raimondo during their meeting at the Great Hall of the People in Beijing on August 29, 2023. (Photo by Andy Wong / POOL / AFP)
Gina Raimondo és Li Csiang témák széles köréről egyeztetett.
Fotó: Andy Wong / POOL / AFP

Raimondo előtt Joe Biden adminisztrációjának több magas rangú tagja járt Kínában azzal a céllal, hogy erősítse a két fél közötti kommunikációt különösen gazdasági és védelmi kérdésekben, mert sokan aggódtak amiatt, hogy a két szuperhatalom feszültsége irányíthatatlanná válik.

Kínai tárgyalópartnere a Reuters tudósítása szerint hangsúlyozta, hogy a gazdasági kapcsolatok és a kereskedelmi együttműködés nem csupán a saját országuk, de az egész világ számára előnyös lenne.

A hírügynökség emlékeztetett, hogy korábban az Egyesült Államok és Kína volt a másik legnagyobb kereskedelmi partnere, de Washington forgalma ma már nagyobb Kanadával és Mexikóval, Pekingé pedig Délkelet-Ázsiával.

Disney characters are back interacting with fans at Shanghai Disneyland, Shanghai, China, 7 March, 2023. (Photo by stringer / ImagineChina / Imaginechina via AFP)
Raimondo szerdán ellátogat a sanghaji Disneylandbe.
Fotó: AFP

Raimondo korábban találkozott He Li-feng gazdasági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel is, akinek megismételte az újabban hangoztatott washingtoni álláspontot, miszerint az Egyesült Államok nem akar elszakadni legnagyobb riválisától. „Bár soha nem fogunk kompromisszumot kötni a nemzetbiztonságot illetően, világosan tudatni akarjuk, hogy soha nem fogunk elválni Kínától, vagy visszahúzni a gazdaságát” – fogalmazott a tárcavezető.

Hu He-pin turisztikai miniszterrel folytatott megbeszélésén pedig megállapodtak, hogy a jövő év első felében megrendezik Kínában a 14. kétoldalú turisztikai csúcsot. A Reuters szerint ez annak a jele, hogy mindkét fél fontosnak tartja a személyes kapcsolatok erősítését, ami megalapozhatja a kétoldalú együttműködés javítását. Az utolsó ilyen csúcstalálkozót 2019-ben tartották Seattle-ben.

Raimondo pekingi utazásának egyik kiemelt célja volt a turizmus előmozdítása. 

A két ország a hónap elején állapodott meg abban, hogy megduplázzák a légi járatok számát, amely még mindig csak a töredékét teszi ki a koronavírus-járvány előttinek.

Jackson, Wyoming, USA  June 26, 2016 A group of adult asian tourists pose for pictures at the entrance sign for Grand Teton National Park near Jackson Wyoming.
A kínai turisták harmincmilliárd dollárral járulnának hozzá az amerikai gazdasághoz.
Fotó: Shutterstock

Ha ismét ugyanannyi kínai utazna az Egyesült Államokba, mint 2019-ben, az harmincmilliárd dollárral járulna hozzá az amerikai gazdasághoz és ötvenezer munkahelyet jelentene, hangsúlyozta Raimondo, aki szerdán a sanghaji Disneylandbe látogat.

Az utóbbi időkben az amerikai cégek növekvő kihívásokról számoltak be a Kínában való működéssel kapcsolatban, Peking pedig élesen bírálta azokat az amerikai erőfeszítéseket, amelyek célja megakadályozni a fejlett félvezetőkhöz való hozzáférését.

Az exportellenőrzés végrehajtásával kapcsolatos információcserére irányuló kezdeményezés első találkozóját kedden tartották a pekingi kereskedelmi minisztériumban Matthew Axelrod illetékes amerikai helyettes államtitkár vezetésével. Egy ilyen eszmecsere platformot kínál az amerikai nemzetbiztonsági politikával kapcsolatos félreértések csökkentésére – mondta Raimondo, de hozzátette, hogy Washington nem fog kompromisszumot kötni vagy tárgyalni ilyen kérdésekben.