Megelégelték a bukaresti hatóságok, hogy egyre több járművezető ül alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság alatt a volán mögé, ezért drákói szigorral készülnek büntetni az ilyen bűncselekményeket elkövetőket. Egy készülő törvénytervezet szerint a sofőröktől akár el is kobozhatják a járművüket – ha az övék, továbbá legkevesebb tíz évre bevonhatják a jogosítványukat. 

Bucharest,,Romania,-,November,26,,2019:,Mircea,Ciolacu,Is,The
Marcel Ciolacu miniszterelnök az utóbbi hetek tragédiái után drasztikus lépésre szánta el magát.
Fotó: LCV

Mindezt Marcel Ciolacu román miniszterelnök jelentette be a hét végén, közölve: az általa irányított szociáldemokrata párt (PSD) számára prioritás a drogkereskedelem és -fogyasztás megelőzésével és leküzdésével kapcsolatos jogszabály szigorítása a törvényhozás hétfőn kezdődött őszi ülésszakában.

Romániában a közelmúltban megszaporodtak a súlyos, nem egy esetben emberéleteket követelő közúti balesetek, amelyeket ittas vagy drogos állapotban lévő járművezetők követnek el.

Az elmúlt hét végén a közlekedési rendőrség 151 gépjárművezetői engedélyt vont be alkohol, negyvenet pedig drogok vagy más tiltott szerek hatása alatt történő vezetés miatt. 

Szombaton egy 19 éves férfi által vezetett autó szabálytalan előzés közben frontálisan ütközött egy másik járművel, a balesetben a sofőr 45 éves édesanyja szörnyethalt. A vizsgálat során kiderült, hogy a fiatal pszichoaktív szert fogyasztott, mielőtt kocsiba ült. 

Vasárnap egy nő életét vesztette, egy másik pedig súlyosan megsérült, miután egy ittas és bedrogozott sofőr elgázolta őket a Bukarest-közeli Popesti-Leordeni városában. Az 59 éves férfit – aki öt másik járművel is ütközött – járókelők meglincselték az általa okozott tragédia nyomán, a kiérkező rendőrök menekítették ki a felbőszült emberek kezei közül.

A lincshangulat nem véletlen, 

az országban ugyanis általános felháborodás övezi a sok esetben emberáldozatot követelő baleseteket okozó sofőrök felelőtlenségét. 

Mély döbbenetet – és a kormány részéről erélyes fellépést – váltott ki egy augusztus 19-én történt tragédia. Ennek során egy kábítószer hatása alatt álló, 19 éves fiatalember egyetemisták egy csoportjába hajtott gépkocsijával a népszerű tengerparti üdülőhely, Vama Veche közelében. A balesetben egy 20 éves lány és egy 21 éves fiatalember meghalt, egy 18 éves és két 20 éves fiatal megsérült. A tragikus eset nyomán 

több megyei főrendőrt leváltottak, három közlekedési rendőr ellen pedig fegyelmi eljárás indult, miután kiderült, hogy pár órával a baleset előtt leállították a forgalomban kaotikusan közlekedő fiatalt, de nem végeztek rajta drogtesztet, 

utólag viszont a szervezetében kokaint, amfetamint és metamfetamint is kimutattak. Kormányzati körökben felmerült az iskolai drogtesztek bevezetése is – szülői beleegyezéssel –, erről azonban még nem született döntés.

Egyébként éppen a hasonló esetek miatt szigorították nemrég a büntető törvénykönyvet Romániában. A júliusban hatályba lépett módosítás szerint nem kaphatnak felfüggesztett börtönt, hanem letöltendő szabadságvesztéssel büntetendők azok a halálos balesetet okozó sofőrök, akiknek nincs jogosítványuk, vagy alkohol, illetve drog befolyása alatt vezettek. 

Bucharest,,Romania,-,February,2,,2022:,Romanian,Road,Police,Agent
A zérónál is kevesebb toleranciát tanúsítanak az ittas vezetők felelősségre vonásakor.
Fotó: Mircea Moira / Shutterstock

Az intézkedést éppen azzal indokolták a törvényhozók, hogy az ország már az ötödik egymást követő évben vezeti a halálos közúti balesetek statisztikáit az Európai Unióban. A rendőrség és az igazságügyi minisztérium adatai szerint évente 20 ezer ember kerül bíróság elé Romániában, mert jogosítvány nélkül, kábítószer vagy alkohol hatása alatt ült volán mögé.