Börtönbüntetést kapott hétfőn egy müncheni múzeum egykori alkalmazottja, aki két éven át több festményt hamisítványra cserélt, majd az eredeti műalkotásokat árverésen értékesítette. A férfit egy év és kilenc hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték jogerősen az illetékes bíróság közlése szerint – tudta meg az MTI.

Close,Up,Of,A,Hand,Of,A,Thief,Stealing,A
Nem érte meg hamisítványokra cserélnie az eredeti képeket a volt múzeumi alkalmazottnak, felfüggesztett börtönbüntetést kapott.
Fotó: Shutterstock

A tolvaj 2016 májusa és 2018 áprilisa között a múzeum műszaki dolgozója volt, így bejárása volt abba a raktárba, amelyben a festményeket őrizték.

Hamisítványra cserélte ki például Franz von Stuck Mese a békakirályról című festményét. Az eredeti műalkotást egy müncheni aukciósházzal árvereztette el, egy svájci galéria jutott hozzá 70 ezer euróért. Az aukciósház költségeinek levonása után a férfi megközelítőleg 50 ezer euró nyereségre tett szert.

A most harmincéves férfi Eduard von Grützner és Franz von Defregger egy-egy festményét is ellopta a múzeum raktárából. Az egyik műalkotást elárvereztette, a másikat pedig eladta az aukciósháznak, amivel további 12 ezer eurót keresett.

Az illető a pénzt adósságainak törlesztésére és fényűző életstílusának fenntartására költötte.

Új lakást, drága karórákat és egy Rolls Royce gépkocsit is vásárolt magának – derült ki a tárgyaláson, ahol a vádlott beismerő vallomást tett, és a bíróság szerint „őszinte megbánást tanúsított”. 

Vallomásában 

a férfi elmondta, hogy nem tudja, miért viselkedett így, 

és nem tervezte meg a lopást.