Kevés jel mutat rá, hogy az amerikai törvényhozásnak sikerül elfogadnia időben a költségvetést, október 1-jén így leáll a kormányzat. A képviselőházban a republikánus többség képtelen egyezségre jutni, a fő problémát Kevin McCarthy házelnök számára a párt egy maroknyi keményvonalasa jelenti, akik a kiadások további lefaragása nélkül nem hajlandók megszavazni még egy ideiglenes költségvetést sem.

US House Speaker Kevin McCarthy (R-CA) speaks to members of the media while departing a House Republican meeting on the Biden impeachment inquiry, at the US Capitol in Washington, DC, on September 14, 2023. The White House on September 13 rejected "baseless" allegations of wrongdoing against US President Joe Biden after Republican lawmakers launched an impeachment inquiry against him. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Kevin McCarthy nem bír a párt szélsőségeseivel.
Fotó: AFP

A költségvetés körüli viták miatt többször leállt már az amerikai kormányzat működése, legutóbb rekordot jelentő 35 napra 2018–2019-ben. A leállás jelentős hatással van mindenkinek az életére, elsősorban a majdnem négymillió szövetségi alkalmazottra, akiket a létfontosságú munkakörökben dolgozókon kívül fizetés nélküli kényszerszabadságra küldenek. Mivel a közalkalmazottak átlagosan évi 55–65 ezer dollár keresnek, az elmúlt évek magas inflációja után nincsenek tartalékaik, amellyel kihúznák a nehéz időket.

Jelentős fennakadások lehetnek a légi közlekedésben, ahol a légi irányítóknak és a repülőterek biztonsági személyzetének fizetés nélkül kellene dolgoznia – vagy nem felvenni a munkát, ahogy a legutóbb tették, mert máshol kellett megpróbálniuk pénzt keresni.

Washington,Dc,,Usa,-,January,04,,2009:,The,African,Elephant
A Smithsonian múzeumai bezárnak.
Fotó: Shutterstock

A többi szövetségi hivatallal együtt leáll majd az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala, amely így nem közli a kulcsfontosságú gazdasági adatokat, többek között az inflációról és a munkanélküli segély iránti kérelmekről, ami megnehezíti a befektetők és a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve dolgát, hogy felmérjék a világ legnagyobb gazdaságának állapotát.

A kisvállalkozások működését segítő Small Business Administration nem nyújt hiteleket, az árutőzsdei határidős ügyletek kereskedelmével foglalkozó bizottság pedig a 2021. évi iránymutatása szerint leállítja működésének nagy részét, beleértve a piacfelügyeletet. A Goldman Sahs becslése szerint a legutolsó leállás minden hete 0,2 százalékot faragott le az amerikai gazdaság növekedéséből, igaz, a nyitás után gyors volt a visszapattanás.

Female,Air,Traffic,Controller,With,Headset,Talk,On,A,Call
Fizetés nélkül kell dolgozniuk a légiirányítóknak.
Fotó: Shutterstock

A CNN összeállítása szerint hatással lesz a közegészségügyre és a közbiztonságra is, késlelteti az élelmiszer- és munkahely-biztonsági ellenőrzéseket, veszélyezteti az ivóvízellátást, mivel az illetékes környezetvédelmi ügynökség nem lesz képes vizsgálni a veszélyes hulladéklerakókat, valamint az ivóvíz- és vegyi létesítményeket.

Bezárnak az állami kezelésben lévő múzeumok és állatkertek, a nemzeti parkokból nem viszik el a szemetet, és nem takarítják a mosdókat. Az utazási szektor napi 140 millió dollárt veszíthet a leállás alatt. Fennakadások lehetnek az ösztöndíjak kifizetésénél, az iskolák nem kapják meg a szövetségi támogatást, az élelmiszerbankok nem adhatnak le új megrendeléseket.

US President Joe Biden announces the White House Office of Gun Violence Prevention, in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, September 22, 2023. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Az amerikaiak egyre elégedetlenebbek Joe Bidennel.
Fotó: AFP

Az amerikai elnök és a kongresszus tagjai a leállás alatt is kapják majd a fizetésüket,

a munkatársaik jelentős részét azonban szintén kényszerszabadságra küldik. Folytathatják viszont a munkát a Merrick Garland igazságügy-miniszter által kijelölt különleges ügyészek, akiket egy elkülönített, állandó forrásból fizetnek, így a kormányzati leállás miatt nem lesz fennakadás a Donald Trump volt elnök és Hunter Biden elleni vizsgálatban.

Trump ellen eddig 91 pontban emeltek vádat, ami az NBC legfrissebb, szeptember közepén készült felmérésének eredménye szerint komolyan vagy mérsékelten aggasztja a megkérdezettek 62, illetve tíz százalékát. Ennél rosszabbul áll azonban Joe Biden, a regisztrált választók 74 százaléka ugyanis nincs meggyőződve arról, hogy a hivatalban lévő elnök mentálisan és fizikailag alkalmas-e egy második terminusra.

Former US President and 2024 Presidential hopeful Donald Trump delivers remarks at a Team Trump Iowa Commit to Caucus event in Maquoketa, Iowa, on September 20, 2023. (Photo by KAMIL KRZACZYNSKI / AFP)
Trump kilenc százalékponttal vezet a felmérésekben Biden előtt.
Fotó: AFP

Egy másik, az ABC News és a Washington Post számára készített, szintén friss közvélemény-kutatás szerint csak 37 százalék elégedett Biden teljesítményével

44 százalék úgy érzi, romlott a pénzügyi helyzete az elnöksége alatt.

Csak harminc százalék helyesli az elnök gazdaságpolitikáját, még ennél is kevesebben, 23 százalék azt, ahogyan a migrációs helyzetet kezeli a déli határon.

Olyan rossz az elnök megítélése, hogy a megkérdezettek negyven százaléka elsősorban őt és a demokrata pártot hibáztatja majd a leállásért, csak 33 százalék a republikánusokat – annak ellenére hogy utóbbiak belső harca miatt nem sikerül várhatóan elfogadni a költségvetést.

A felmérés szerint jelenleg Trump nyerne, ha kettejük közül kellene választani: a volt elnök támogatottsága 51, a jelenlegié 42 százalékos.