Rontotta Románia gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) , amely szerint idén mindössze 1,7 százalékkal nőhet a román – derül ki a bank őszi regionális előrejelzéséből.

A szerdán közzétett jelentés a májusi 2,5 százalékos prognózisnál tehát 0,8 százalékponttal gyengébb növekedésre számít Romániában. A jövő évet nézve pedig a májusi 3,5 százalékról mostanra 3,2 százalékra mérséklődtek a növekedési kilátások. A bank ugyanakkor megállapította, hogy a román gazdaság 2022-ben ellenállónak bizonyult, és 4,7 százalékkal nőtt, amit az erőteljes belföldi kereslet és a készletek felhalmozódása is fellendített. Az idei év első felében azonban a növekedés 1,7 százalékra lassult éves összevetésben.

Graph,Falling,Down,In,Front,Of,Romania,Flag.,Crisis,Concept
Fotó: Shutterstock

Az EBRD értékelése szerint ugyan az erős mezőgazdasági termelés és valamint az erőteljes uniós finanszírozású beruházások pozitívan befolyásolhatják a fejlődést, 

az ipar és az építőipar gyenge teljesítménye, a romló költségvetési helyzet, illetve az emiatt bevezetendő konszolidációs intézkedések és a lakossági fogyasztás mérséklődése visszafogja a növekedést.

Az idei első fél év növekedése a román statisztikai hivatal szerint 2,8 százalék volt éves szinten, és a román kormány az idei év egészére 2,8 százalékos növekedéssel számol, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,4 százalékra csökkentette az idei román gazdasági növekedési várakozását, az Európai Bizottság szerint viszont 3,2 százalékos GDP-bővülésre lehet számítani idén Romániában.

A londoni pénzintézet mostani helyzetértékelésében az idén 2,4 százalékos, jövőre 3,2 százalékos átlagos gazdasági növekedést valószínűsít az EBRD 38 országot számláló működési térségének egészében.