Versenykorlátozó magatartással gyanúsít számos bankot a bukaresti versenytanács, amely egy év leforgása alatt immár második alkalommal indít vizsgálatot pénzintézetek ellen a hitelbírálatok kapcsán. A versenyhivatal munkatársai három napon át tíz banknál, a hitelesek portfólióját feldolgozó hitelirodánál (a részvénytársaságot 18 bank működteti), valamint a Román Bankszövetségnél folytattak rajtaütésszerű ellenőrzést. A gyanú szerint a célkeresztbe került pénzintézetek egymással összejátszva korlátozták a természetes személyek hitelhez jutását.

Kiev,kiev/ukraine,,Summer,2015,,Duty,Free,Kiev,,BorispolKiev,Kiev/Ukraine, Summer 2015, Duty Free Kiev, Borispol
Szelektálnak a bankok, nem egyszerű olcsó hitelhez jutni Romániában.  Fotó: Shutterstock

Bogdan Chiritoiu, a bukaresti versenytanács elnöke elmondta, a versenykorlátozás gyanúja a romániai bankszektorra kiterjedt elemzőmunka, valamint számítógépeken és telefonokon tárolt elektronikus adathordozók áttekintése nyomán merült fel. 

Azt feltételezzük, hogy a hiteligények elbírálása során megakadályozzák bizonyos ügyfeleknek a kölcsönökhöz való hozzáférését, és megnehezítik a hitelek újrafinanszírozását

– állapította meg Chiritoiu, hozzátéve, a váratlanul elvégzett, bejelentetlen vizsgálatot bírósági jóváhagyás alapján folytatták. Az eddigi vizsgálatok szerint a pénzintézetek a fogyasztói hitelképesség-vizsgálat során gördítettek akadályt a jelentkezőknek a banki hitelekhez és szolgáltatásokhoz történő hozzáférése elé. 

A kölcsönért folyamodók törlesztési képességét, eladósodottságát felmérő hitelirodához tartozó bankok konkrétan az ügyfelek hitelképességéről és kockázati besorolásáról összeállított rangsor (FICO) kialakításánál játszottak össze. 

A kartellel gyanúsított pénzintézet között szerepel a piacvezető Transilvania Bank, az Alpha Bank Románia, az állami CEC Bank, a Garanti Bank, a Raiffeisen Bank Románia, az ING Bank, a Román Kereskedelmi Bank (BCR), a Román Fejlesztési Bank (BRD – Groupe Societe Generale), a Credit Europe Bank, valamint a First Bank.

Hasonló eljárást indított tavaly novemberben a versenytanács azoknál a romániai bankoknál, amelyek részt vesznek a bankközi kamatlábak (ROBOR) szintjének meghatározásában, azzal a gyanúval, hogy megállapodtak a kamatszintekről. 

International bBanks and Businesses in Bucharest
A branch of the OTP bank is seen on 6 February, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Az OTP Románia nem érintett a kartellezésben, ellene viszont más ügyben folyik bírósági eljárás. Fotó: Jaap Arriens / AFP

Az a vizsgálat is tíz bankot érint, és a gyanúra az adott okot, hogy 2022 januárjától az év végéig csaknem megkétszereződött azoknak a bankhiteleknek a havi törlesztőrészlete, amelyek szintjét a ROBOR alapján számították ki. Ennek a vizsgálatnak a következtetéseit a jövő év elejére ígéri a versenyhivatal vezetője.

A bankok hitelezési gyakorlatát egyébként árgus szemekkel figyelik a román hatóságok. Mint arról beszámoltunk, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt idén májusban összesen 

78 millió forintnak megfelelő, „horribilis összegre” bírságolt húsz bankot a fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC). 

A vizsgálatok során a fogyasztóvédelem arra a következtetésre jutott, hogy a pénzintézetek a tízévesnél hosszabb futamidejű hitelek esetében úgy állították össze a törlesztési tervet, hogy az első években a törlesztőrészlet 25 százalékát tette ki a és 75 százalékát a kamatok. 

Ezzel a számítási módszerrel a fogyasztók valójában túlnyomó mennyiségben kamatot fizettek. A fogyasztóvédelemmel szemben azonban két pénzintézetnek – a Transilvania Banknak és az OTP Bank Romániának – is sikerült pert nyernie első fokon, így egyelőre nem kell újraszámítaniuk a törlesztőrészleteket. A döntés nem jogerős.