Az S&P Global beszerzésimenedzser-indexe (BMI) az orosz szolgáltatási szektorra vonatkozóan szeptemberben 55,4 pontra csökkent az augusztusi 57,6 értékről, de a nyolcadik egymást követő hónapban messze a bővülést a zsugorodástól elválasztó 50-es határ felett maradt.

Yelabuga,,Russia,-,May,16,,2008:,The,Launch,Vehicle,Assembly
Fotó: Shutterstock

A kompozit BMI 54,7-re esett vissza az augusztusi 55,9 pontos csúcsértékről, a mutató január óta a növekedést jelző 50-es határ felett van. Az S&P Global az adatokat azzal magyarázza, hogy lassult az új megrendelések bővülése és termelés is az előző hónapban, viszont az ügyfélkereslet tartós fellendülésének köszönhetően továbbra is jónak számít a növekedési ütem.

Ugyan az orosz–ukrán háború miatt az orosz cégek exporttevékenysége nehézségekbe ütközik, de az új exportmegrendelések már az ötödik egymást követő hónapban növekedtek, méghozzá az elmúlt kilenc évben a leggyorsabb ütemben a nyilvántartás szerint. Egy hét eleji felmérés pedig azt mutatja, hogy a feldolgozóipar aktivitása több mint hat éve a leggyorsabb ütemben nőtt szeptemberben: 54,5 pontra emelkedett az előző havi 52,7-ről.

Az orosz kopmozit S&P BMI alakulása
 

Az ágazatban a foglalkoztatás több mint két évtizede a leggyorsabb ütemben emelkedett. A bővülést nagyrészt a belföldi kereslet hajtotta, de külföldi szállítások is bővültek. A vállalat szerint az inflációs nyomás szeptemberben történelmileg magas maradt, az orosz rubel gyengülése pedig az elmúlt hónapokban fokozta az inflációs nyomást, ami a központi bankot több kamatemelésre kényszerítette, egészen 13 százalékig. Az elemzők arra számítanak, hogy a jegybank még ebben a hónapban ismét emelni fogja a kamatlábakat.

Orosz oligarcha: az orosz gazdaság meglepően ellenálló

Oroszország bebizonyította, hogy ellenáll a nyugati szankcióknak – jelentette ki a 2,5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező orosz üzletember, Oleg Gyeripaszka a Financial Times című lapnak adott interjújában. A fémiparban tevékenykedő oligarcha a háború elején azt hitte, hogy a büntetőintézkedések csődbe viszik az orosz gazdaságot, de az eurázsiai ország meglepően ellenállónak bizonyult.