Oroszország bebizonyította, hogy ellenáll a nyugati szankcióknak – jelentette ki a 2,5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező orosz üzletember, Oleg Gyeripaszka a Financial Times című lapnak adott interjújában. A fémiparban tevékenykedő oligarcha a háború elején azt hitte, hogy a büntetőintézkedések csődbe viszik az orosz gazdaságot, de az eurázsiai ország meglepően ellenállónak bizonyult.

Russian oligarch Oleg Deripaska addresses media representatives during a press conference in Moscow on June 28, 2022. Russian oligarch Oleg Deripaska said that it was a "colossal mistake" for Russia to destroy Ukraine with its military operation, a rare rebuke from a member of Russia's elite. (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP)
Oroszország egyik leggazdagabb emberét is meglepte az orosz gazdaság ellenálló képessége.
Fotó: AFP

Gyeripaszka szerint a magánszektor erősebbnek bizonyult, mint amire hónapokkal korábban számított: akkor úgy gondolta, hogy a gazdaság akár 30 százaléka omolhat össze, de ez egyszerűen nem történt meg. A milliárdost meglepte, hogy a vállalkozások ennyire rugalmasak, mivel a magángazdaság megtalálta a módját, hogy működjön, méghozzá sikeresen.

Oroszország egyik leggazdagabb embere a siker receptjét abban látja, hogy Moszkva új kereskedelmi kapcsolatokat alakított ki a globális déli országokkal, és növelte a beruházásokat a hazai termelésbe. Hozzátette: az energia-, fém- és élelmiszerimporttól függő országoknak Oroszország vonzó kereskedelmi partner, mivel bővelkedik természeti erőforrásokban, amiről az érintettek egyszrűen nem mondhatnak le.

A következő egymilliárd ember 70 százaléka a globális délen fog születni. Fejlődni akarnak, ezért szükségük van az orosz erőforrásokra és az Oroszországgal folytatott kereskedelemre

– mondta a vállalkozó. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedekben a világ globálissá vált a a befektetések és az információáramlás tekintetében. Szerinte a szankciók azért nem lehetnek hatékony fegyverek, mivel 19. századi eszközök, amelyek a globalizált a 21. században nem működnek. Úgy véli, hogy ezzel a mechanizmussal nem lehet nyomást gyakorolni Oroszországra, és nem fognak rendszerváltást előidézni, ahogy a konfliktus lezárásához sem járulnak hozzá.

A háború kapcsán Kijevet és Moszkvát is enyhén bírálta: szerinte a következő egy évben az orosz és az ukrán hadsereg összesen 50 ezer embert veszít a harcokban, valamint további 150 ezer sebesülttel kell számolni. Hozzátette: egyik fél sem tudja elérni a célját, így a vérontás folytatása csak még több szenvedéshez és halálhoz vezet, miközben a frontvonal alig változik.

Ehhez hozzá kell tenni, hogy Gyeripaszka egyike volt azon kevés oligarchának, aki visszafogottan kritizálta a háborút. Az utóbbi időben enyhítette a kijelentéseit, de elárulta: továbbra sem látja az értelmét a konfliktusnak. A lap emlékeztet rá, hogy az IMF előrejelzése szerint Oroszország gazdasága idén 1,5 százalékkal, jövőre pedig 1,3 százalékkal nő. A Kínával folytatott kereskedelem pedig 2023 első nyolc hónapjában 32 százalékkal, 155 milliárd dollárra emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Az Indiával folytatott kereskedelem az első fél évben megháromszorozódott, és elérte a 33 milliárd dollárt. Az eredmények büszkeséggel töltötték el Vlagyimir Putyin elnököt is, aki a múlt héten azt mondta, hogy elhárították a példátlan külső nyomást, és befejeződött az orosz gazdaság helyreállítása, jövőre kezdetét veszi a növekedési szakasz.

Milliárdos értékben mozgatják illegálisan az orosz és a venezuelai olajat

Egyre nő azoknak a teherszállító hajóknak a száma világszerte, amelyek kikapcsolják vagy manipulálják az automatikus azonosítórendszerüket (AIS), hogy leplezzék a valódi tartózkodási helyüket. Így több milliárd dollár értékű árucikk mozgása válik nehezebben követhetővé. Ilyen „követhetetlen” hajók szállítják feltételezések szerint az orosz olajat a G7-ek ársapkájának megkerülésével, a szankciókkal büntetett venezuelai olajat, és csempésznek gabonát Ukrajnából.