Nemzetközi gazdaság

Putyin aggódik: Oroszország megsínyli, ha elvesztik a kontrollt az infláció felett

Az infláció elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozta Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon. A vlagyivosztoki eseményen az orosz elnök kifejtette: tisztában van vele, hogy az egyre szigorúbb monetáris politika visszafogja Oroszország gazdasági bővülését, de hozzátette, hogy sokkal nagyobb károkat okozna, ha az infláció teljesen elszabadulna.

A növekvő miatt az orosz jegybanknak 12 százalékra kellett emelnie a kamatlábakat. Vlagyimir Putyin szerint országa gazdasága megsínyli, ha az áremelkedés üteme kicsúszik az irányításuk alól. 

Fotó: Pavel Bednyakov / AFP

Az orosz infláció növekedési üteme meglódult júliusról augusztusra, amikor 4,3 százalékról 5,2 százalékra gyorsult a pénzromlás mértékének szintje – olvasható a Trading Economics oldalán.

 

A magas infláció mellett gyakorlatilag lehetetlen üzleti terveket kovácsolni

– mondta az orosz elnök a Keleti Gazdasági Fórumon, Vlagyivosztokban. Putyin hozzátette, hogy nem lát problémát a rubel volatilitásában, illetve arról is beszélt, hogy a hatóságoknak megvannak az eszközeik a valuta és a piacok ellenőrzésének fenntartásához – írt meg a Reuters.

A rubel az elmúlt hat hét legerősebb szintjét érte el a dollárral szemben a keddi kereskedés elején. A rubelnek az exportőrök devizaeladása és a jegybank kamatemelése segített. Az orosz jegybank augusztus 15-én 350 bázisponttal emelte 12 százalékra az alapkamatot, azt követően, hogy a Kreml szigorúbb monetáris politikára szólította fel. Az elemzők most arról vitatkoznak, hogy szeptemberben tovább szigorít-e a központi bank, vagy ezen a 12 százalékos szinten hagyja az alapkamatot.

 

Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy egyelőre nem tart indokoltnak egy adóemelést. Ennek ellenére egy új adót mégis kivet a kormány, nyersanyagadó néven, ami csak egyes cégeket érint majd. Ennek célja a költségvetési bevételek növelése.

Az elnök a kamatemelésről azt mondta, hogy egyetért a jegybank lépésével, de azt is hozzátette, hogy a monetáris szigorítás visszafogja a hitelezést és a gazdasági növekedést.

Ezzel a tényezővel foglalkoznunk kell, de azt is meg kell érteni, hogy nem engedhetjük, hogy az infláció ellenőrzés nélkül növekedjen, mivel az hosszú távon sokkal több kárt okozna a gazdaságnak

– mondta Vlagyimir Putyin.

 

Oroszország infláció rubel orosz jegybank Keleti Gazdasági Fórum
Kapcsolódó cikkek