Az tagállamai akarják a szabadkereskedelmi megállapodás megkötését Indiával, de csak abban az esetben, ha szabad hozzáférést kapnak az ország piacaihoz, jelentette ki pénteken a soros elnök Spanyolország kereskedelmi miniszter-helyettese.

Eu,And,India,Flags,Eu,Headquarters,In,Brussels,,Belgium,On
Mindkét fél szeretné a szabadkereskedelmi megállapodást, de mást akar elérni.
Fotó: Alexandros Michailidis

Az EU és India tavaly kezdte újra a tárgyalásokat az egyezményről, amely ellensúlyként szolgálhat Kína növekvő befolyásának a térségben, de Brüsszel szerint Delhi eddigi javaslatai kevesek az átfogó megállapodás eléréséhez, emlékeztetett a hírrel kapcsolatban a Reuters.

„Éreztük a politikai lendületet India részéről, és a tagállamok részéről is óriási az érdeklődés, de csak akkor, ha a valódi a piachoz való hozzáférés, különben üres lenne a megállapodás” – jelentette Xiana Mendez a kereskedelmi miniszterek valenciai találkozóján.

Az EU nagyobb hozzáférést akar az autók, az alkoholos italok és az olyan mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, mint a például a sajt,

míg India a szolgáltatások terén szeretne profitálni, és az is célja, hogy könnyebben jussanak uniós vízumhoz az indiai szakemberek.

BELGIUM - EUROPEAN COUNCIL- TRADE - POLITICS- Foreign Affairs Council (Trade) 25 November 2022
Xiana Mendez spanyol kereskedelmi miniszter-helyettes.
Fotó: AFP

Mendez arról is beszélt, hogy Brüsszel reményei szerint az év végéig sikerül megállapodásra jut az Egyesült Államokkal az acélkereskedelemről. Ez téma a csütörtöki uniós-amerikai csúcstalálkozón is, de senki sem várja, hogy megállapodás születik. 

A megoldásnak kifinomultnak és összetettnek kell lennie. A fő javaslat az, hogy még az év vége előtt véglegesítsük a megállapodást

– fogalmazott Mendez.

Washington két éve ideiglenesen felfüggesztette a még Donald Trump által 2018-ban az EU-ra is kivetett büntetővámokat azzal a feltétellel, hogy október végéig megegyezésre jutnak a felek. Washington és Brüsszel egy olyan egyezményen dolgozik, amelyik új vámokkal sújtaná a kínai és más országokból érkező acéldömpingárut.

Mendez elmondta, hogy a felek végleges megoldást értek el a vámok kérdésében, szemben az ideiglenes rögzítéssel, de még tárgyalnak a többletkapacitás problémájáról és az iparág szén-dioxid-mentesítéséről.