Ismét Hollandia lett az az ország, ahol a világon a legjobb a nyugdíjrendszer – az első helyet Hága Izlandtól vette vissza a Mercer CFA Institute indexe szerint, amely a nyugdíjrendszereket azok megfelelősége, fenntarthatósága és integritása alapján értékeli A-tól D-ig.

A világ nyugdíjrendszereinek értékelése
 

A tavalyi első Izland végzett az idén a második, Dánia pedig a harmadik helyen. Izrael volt az egyetlen másik ország, amelyik még megkapta rajtuk kívül a legjobb, vagyis „A” minősítést.

Hollandiában éppen most folyik a nyugdíjrendszer reformja, kollektív struktúráról inkább egyéni megközelítésre állnak át. A jelentés szerint a rendszer ennek ellenére a változást követően is 

jó előnyöket kínál, amelyet támogat az erős eszközalap és a szilárd szabályozás.

Soest,,Netherlands,-,April,11,,2019.,Two,Elderly,Women,Are
A holland nyugdíjasokról a világ legjobb rendszere gondoskodik.
Fotó: Shutterstock

A legtöbb ország nyugdíjrendszerére azonban egyre erősebb nyomás hárul a népesség elöregedése , az államadósság növekedése és a magas miatt, miközben ráadásul 

olyan kihívásokkal is meg kell küzdeniük, mint például az úgynevezett „haknigazdaságban” dolgozók bevonása.

 A „haknigazdaság” a egyik új jelensége, amelynek lényege, hogy egy online platformon vagy applikáción keresztül rövid távú, alkalmi munkákra jelentkezhetnek magánszemélyek. Ez a módszer ugyan nagyobb rugalmasságot és függetlenséget biztosít az érintettek számára, biztonságot azonban nem nyújt nekik.

A lényeg az, hogy az embereknek világszerte el kell kezdeniük gondoskodni magukról. Többé nem támaszkodhatunk csak a társadalombiztosításra vagy az állami nyugdíjakra

– foglalta össze következtetéseiket David Knox, a Mercer vezető partnere és a jelentés szerzője.

A 47 vizsgált ország közül Argentína lett az utolsó, míg az Egyesült Államok két helyet csúszott hátra, és a 22. lett. Ausztrália az 5., az Egyesült Királyság a 10., Japán a 30., Kína pedig a 35. a listán. Magyarország nem szerepel a vizsgált országok között.

A Community Canteen For The Elderly in Chongqing
A general view of a community canteen for the elderly in Chongqing, China, July 19, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A népesség elöregedése egyre súlyosabb gond Kínában is.
Fotó: AFP

A jelentés szerint a születések számának csökkenése hosszú távon olyan nyomást gyakorol jó néhány gazdaságra és nyugdíjrendszerre, ami negatívan befolyásolta a fenntarthatóságot. Ez a helyzet többek között például Olaszország és Spanyolország esetében.

A Mercer szakértői több ázsiai országot is kiemelt, köztük Kínát, Dél-Koreát, Szingapúrt és Japánt, ahol az elmúlt öt évben reformokat hajtottak végre a nyugdíjrendszerek fenntarthatósága érdekében.

A mesterséges intelligencia javíthatja a nyugdíjrendszerek helyzetét azzal, hogy segít hatékonyabb és tájékozottabb befektetési döntéseket hozni, ami potenciálisan magasabb hozamot eredményez a nyugdíjalapok számára – hangsúlyozta a Bloomberg tudósítása szerint a Knox, hozzátéve, hogy a technológia segíthet az egyéneknek is a hosszú távú pénzügyi döntések meghozatalában.