Az első negyedévhez hasonlóan a második negyedévben is a 3,3 százaléka volt az államháztartási hiány az euróövezetben szezonálisan kiigazítva, míg az EU-ban a deficit a GDP 3,2 százalékára nőtt az első negyedévi 3,1 százalékról – közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn nem végleges adatként.
 

Theme image, symbol photo: save money.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ugyancsak nem végleges számítások szerint a GDP-arányos államadósság az euróövezetben az első negyedévi 90,7 százalékról a második negyedévben 90,3 százalékra csökkent. Az EU egészében a mutató 83,4 százalékról 83,1 százalékra mérséklődött.

Óriási kiárusításba kezd Görögország

Görögország több milliárd eurót remél állami eladásából.

Az idei második negyedév végén a legmagasabb GDP-arányos államadósságot Görögországban (166,5 százalék), Olaszországban (142,4 százalék) és Franciaországban (111,9 százalék) regisztrálták, a legalacsonyabbat pedig Észtországban (18,5 százalék), Bulgáriában (21,5 százalék) és Luxemburgban (28,2 százalék) mérték. 

Az Eurostat honlapján szereplő adatok szerint Magyarország GDP-arányos államadóssága az első negyedévi 75,4 százalékról a második negyedévben 75,2 százalékra csökkent, a GDP-arányos államháztartási hiány pedig 10,2 százalékról 6,6 százalékra esett.

Amerika átvette Európától az adósságstafétát

Már nem az európai adósságválság kezelését övezi globális aggodalom, annál feltűnőbb az Egyesült Államok fékezhetetlen költekezése.