Bár a pandémia idején s Oroszország Ukrajna elleni inváziója után mind az Egyesült Államok, mind Európa tetemes kölcsönöket vett fel, jól látszik, hogy az EU tanult az előző évtized hibáiból, amikor tagállamok billegtek a fizetésképtelenség szélén. A két adósságpálya ma már élesen elválik egymástól. Amíg az Egyesült Államok megállíthatatlanul költekezik, Európa jó úton halad az eladósodottság mérséklődése felé.   

Businessman,Miniature,Figure,Standing,On,Usd,Banknote,With,Stock,Market
Fotó: Shutterstock

Az államadósság mindig az évgyűrűkként egymásra rakodó költségvetési hiányokban gyökerezik. Az Egyesült Államok kormánya pénteken közölte, hogy hiánya a bruttó hazai termék 6,3 százalékára nőtt a szeptember 30-án végződött évben az egy évvel korábbi 5,4 százalékról. A Nemzetközi Valutaalap szerint az Egyesült Államok államháztartási hiánya 2024-ben és 2025-ben eléri a 7,4 százalékát.  

Európában azonban másként fest a kép. Az IMF várakozásai szerint az euróövezeti kormányok együttes hiánya a 2022-es 3,6 százalékról idén a GDP 3,4 százalékára, jövőre pedig 2,7 százalékára csökken. Különösen feltűnő az évtizede még válsággócnak számító országok költségvetési javulása. Görögországban az előrejelzések szerint a hiány idén a GDP 1,6 százalékára csökken a tavalyi 2,3 százalékról, míg Portugáliában a GDP 0,2 százalékára mérséklődik 0,4 százalékról. Írország immár a második évben vár többletet. De Olaszországban és Franciaországban is 5 százalék körül alakul a GDP-arányos hiány. 

  

Valóban feltűnő, hogy az utak szétváltak – mondta Christian Keller, a Barclays vezető közgazdásza. Hozzátette: úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokban nem tesznek erőfeszítéseket a kiadások csökkentésére vagy a bevételek növelésére.

Véget ért az a korszak, amikor az európai államadósságok voltak a globális szuverén adósságterhelés növekedésének mozgatórugói, s világmeretű aggodalom övezte az uniós válságkezelést. A következő években az Egyesült Államok fékezhetetlen költekezése és a kínai adósságcsapda kerülhet az érdeklődés középpontjába. Bár a tengerentúlon főként az időről időre felcsapó kétpárti adósságplafon-viták kapnak reflektorfényt, sokkal érdekesebb, hogy az előrejelzések szerint az amerikai kamatterhek öt éven belül meghaladhatják a védelmi kiadásokat.